Principal arquitecturaAlston Court, Suffolk: una visió clara de Tudor que viu a gran escala

Alston Court, Suffolk: una visió clara de Tudor que viu a gran escala

El saló amb panells de fusta del segle XVI. Crèdit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library
  • Primera història

Una de les cases comercials tardomedievals més importants del país es troba sota el control de John Goodall. Fotografia de Paul Highnam.

Durant el final de l'edat mitjana, la indústria de la tela va donar a Nayland una prosperitat excepcional. El 1522, de fet, es va valorar com la 22a ciutat més rica del regne. Com a llegat d'aquesta riquesa, aquí es conserva una col·lecció destacada de cases amb marc de fusta. Entre ells es troba un edifici poc conegut d’importància nacional.

Alston Court es troba al cor del poble, a través d'un carreró estret de l'església (una capella de facilitat fins que Nayland es va definir com a parròquia independent el 1782). Integra el que abans eren dues propietats diferents. El principal d’aquests va evolucionar al voltant de tres costats d’un pati central que estava tancat al sud per una casa molt més modesta. Com passa sovint amb els edificis de marcs de fusta, el teixit s’ha anat adaptant al llarg del temps. En els darrers anys, a través de la investigació de l’historiador arquitectònic Leigh Alston, inspirat en una passió per l’edifici i la coincidència del seu nom, s’ha pogut desmarcar l’evolució de tot el complex (tot i que els noms dels propietaris responsables segueixen sent tímidament. obscur).

La història de l’actual edifici comença a finals del segle XIII, quan es va construir una casa amb una sala que es trobava a l’extrem sud del mercat. Aquesta posició destacada dins del poble subratlla la importància relativa de la propietat. La seva ubicació entre l'església parroquial i Court Knoll, un lloc del castell conegut entre els segles XI i XIII també. No és impossible, per tant, que la casa d’alguna manera servís com a successora del castell, potser com a residència d’un administrador per als seus senyors absents.

La impressionant sala, construïda cap al 1410. La sala es va obrir i l'escala es va inserir el 1902. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

L’únic fragment que ha sobreviscut d’aquest primer edifici és el marc d’una gamma transversal que conté sales de serveis a l’extrem baix de la sala. Les seves fustes inusualment massives i emmarcaments arcaics, que inclou juntes de falda i passants, suggereixen que es va construir al segle XIII. Es comparen amb els de la propera sala Abbas Hall, Great Cornard, que incorpora fusta tallada el 1289.

És una marca d'ambició arquitectònica, per tant, que la gamma de serveis (un edifici utilitari) té una extensió de 19 metres. Es tracta de les ales creuades de dos pisos marcadament intactes amb un corredor de projecció o arrebossat al país. Les gropes van ser documentades per primera vegada a Londres a la dècada de 1240, però només hi sobreviuen fragments d'exemples comparables.

El vestíbul del segle XIII associat ara està perdut, però a la paret de la gamma de serveis es pot observar el traçat de la coberta baixa i ampla de la teulada. Aquestes proporcions, a més de les excavacions del 2003, demostren que la sala estava dividida internament per arcades, com una nau de l'església, i escalfada per una llar central situada a uns 3 metres per sota del nivell del sòl modern. El vestíbul devia tenir un conjunt associat a les cambres de retirada, però d’aquestes no en queda res.

El gran cap de cambra i un escut monogramat amb corona. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Cap al 1410, la sala del segle XIII va ser arrasada i substituïda per l’actual. En referència als canvis de moda, el nou edifici era més alt que el seu predecessor i estava dissenyat sense passadissos. La complexitat i l'escala del seu sostre de fusta oberta van subratllar l'estat del propietari. En aquest cas, l'interior està envoltat per un feix de corbata que suporta un pal de corona amb capitell i base.

Dues portes laterals orientades al cos de la sala donaven accés a l'interior. Aquestes i les portes de butxaca i de rebost de la gamma de serveis es van seleccionar probablement des del volum principal de la sala amb una partició de fusta, tot i que no en queda cap rastre (presumptament era mòbil). No hi ha proves que l’entrada principal de la sala fos coberta per un porxo. En canvi, per convenció local, la zona d’entrada era potser demarcada per llocs independents al carrer.

Al mateix temps que es va construir la nova sala cap al 1410, es va afegir una gamma transversal, que probablement contenia dormitoris i apartaments per retirar-se. Mentrestant, per unificar l’aspecte de l’edifici del carrer, es va reconstruir la contrapartida de la gamma de serveis del segle XIII a l’extrem oposat de la sala. Els arranjaments interns d'aquesta nova gamma domèstica, que sobreviu parcialment, han quedat enfosquits amb la següent ronda de canvis a l'edifici i la més dramàtica.

Una alabarda al saló. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

A les dècades a banda i banda del 1520, el vestíbul i la sala més enllà de les margarides van ser refestades, juntament amb la resta de la façana. Mentrestant, la gran part de la gamma domèstica del segle XV era un nou bloc de dos pisos d’esplendor inesperat, però íntim, alçat sobre un soterrani. Incorpora dos interiors magníficament conservats, cadascun cenyit per un incendi i connectat originalment per una escala; potser un saló al nivell del sòl i una gran cambra (una cambra d'entreteniment que probablement es doblava com a dormitori principal) coberta per un sostre de bóta de fusta.

Les parets del nou edifici es van col·locar amb panells de maó i l'estructura inusualment densa amb fusta, evidència que es preveia diners en l'obra. Curiosament, hi ha evidències clares en forma de forats superflusos forats al bastidor que la forma de les finestres del pati es van adaptar durant la construcció. No tan menys demostrador de la seva opulència és la talla que encaixa moltes de les fustes orientades al pati.

Alguna d'aquest tallat, com ara les motllures en rotllana i la decoració de voltes de les finestres i les fustes del sostre, és típica del període i de la regió. Inclou la figura d'una alabarda en el saló (un motiu que es troba nacionalment en interiors domèstics cap a 1500; un exemple pintat contemporani sobreviu a Shandy Hall, al nord de Yorkshire, per exemple) i dos caps vigorosament tallats, prop de la vida útil, a la gran cambra.

Un dels dos caps grans i robustament tallats a la gran cambra. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

D'altres elements no són paral·lelament òbviament, especialment el fullatge flamant entrellaçat amb animals i figures dels principals elements horitzontals de l'exterior. Això s’assembla a la decoració marginal dels llibres impresos francesos produïts per al mercat anglès de París de finals del segle XV. Aquestes publicacions, en especial les nombroses edicions de Books of Hours produïdes per Philippe Pigouchet i Simon Vostre, gaudiren d'una gran popularitat a Anglaterra i és molt possible que un volum d'aquests propietat del patró de l'obra servís de model per a aquesta talla.

Tanmateix, la possibilitat que aquest propietari hagi estat. Una col · lecció excepcional de vidre heràldic de colors brillants (i, per tant, costós), ara concentrada a la sala i a la sala contigua, sembla prometre una resposta. De fet, com ha demostrat Edward Martin a The Proceedings of the Suffolk Institute of Archaeology (2017), planteja més preguntes de les que respon.

El Sr Martin ha dividit la col·lecció en dos conjunts de panells estilísticament diferents (també hi ha algunes pedreres de vidre clar que representen ocells). Els matrimonis celebrats per la copa es refereixen sobretot a famílies de rang social secundari amb connexions Norfolk. Tanmateix, condueixen a un laberint històric, on la documentació és massa exigua per a qualsevol seguretat d'associació. Tanmateix, pot ser que, amb alguns girs i girs confusos i un salt heràldic de fe, potser es podria demostrar una associació del treball amb les famílies de dos rics vestidors de Nayland: John Payne (1515) o Thomas Abell (1515).

El pati que mostra la inserció de maons i fustes d’uns 1520, amb les seves fustes tallades. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Aquest últim sembla particularment atractiu, perquè un escut de la gran cambra (associat a l'adaptació del marc estructural, però certament original), porta un monograma sobrepassat per una corona. Aquest últim detall, però, només és adequat per a figures reials o celestes.

Per tant, exclou qualsevol referència a un material més maco, tan ric (i per a qui la marca d’un comerciant seria més adequada). Així doncs, queda el misteri del mecenatge. Alston creu que el monograma és un símbol del símbol de "L'amor conquereix tot" (com es descriu al fermall de la Prioressa de Chaucer), combinat amb Abel i Anne, el nom de la vídua de Thomas Abell.

Probablement juntament amb els canvis en els espais domèstics, també es van produir altres modificacions a l'edifici a principis del segle XVI. La gamma de serveis del segle XIII es va allargar per crear un taller i un espai d’emmagatzematge. A partir de la disposició de les fustes en una part de l’extensió i els pegats de fosc negre, sembla que una secció de la gamma estava oberta interiorment a tota l’altura de l’edifici, possiblement per allotjar-se un dipòsit moribund escalfat. Durant aquest període es va construir la petita casa, ara incorporada a la part posterior de l'immoble.

Alston Court des del carrer. La sala està al centre, orientada al mercat del poble, amb la gamma de serveis del segle XIII a la dreta. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

A finals del segle XVI, la indústria de la tela estava en decadència, i també ho eren les fortunes de la casa. Als anys 1530 o 1540, la seva posició destacada al mercat va ser parcialment usurpada per una nova casa erigida al seu davant, clarament l’autoritat i la posició del propietari havien disminuït. Poc després, la casa es va identificar per primera vegada en la voluntat d’un Andrew Parish de 1606. Aleshores es va anomenar Grooms, que al seu torn suggereix una associació anterior amb la família de William Groom (d.1475), un altre teixidor ric. Segueix sent ocupada per un senyor Parish el 1674, quan es va valorar per sis fogons en la declaració de l’impost Hearth.

Alguns fragments supervivents de decoració interna poden ser atribuïts a la família Parròquia. Una secció de tela pintada, que ara es conserva, es va trobar darrere del paquetatge del saló. Aquest wainscoting es va instal·lar segons una data inscrita el 1630. Potser la tela, un fragment sobrevingut molt rar de decoració domèstica barata, és coeval. També hi ha fragments de pintures murals que representen el dibuix a la gran cambra, un tema decoratiu habitual a les cases de la regió.

El 1768, la casa va entrar en possessió de la família Alston, que va donar a la propietat el seu nom modern familiar. Una remarcable sèrie de retrats de la família pastel (així com una imatge de la propietària de la casa) de l'artista Beeston Coyte (d.1775) va sobreviure fins fa poc a la casa. Van ser llegats al museu d'Ipswich, però no hi són exposats; potser haurien de ser retornats en préstec ">

Vidre heràldic al saló, cada escut sostingut per una mà que sortia d’un núvol. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Els Alstons van ser propietaris de la casa durant els següents dos segles, però molts dels seus canvis acumulats al seu teixit van ser escombrats en una restauració important iniciada el 1902 pel doctor Edward Liveing ​​Fenn. Va heretar la propietat de la seva tieta materna, l'últim descendent directe dels Alstons, que va viure aquí durant 90 anys. Abans de l'obra del doctor Fenn, el sostre de la sala havia quedat encaixat i moltes de les finestres del pati havien estat arrebossades. Tanmateix, la casa era coneguda pels antiguaris i prou valorada perquè l’ala de Tudor s’hagués reforçat amb ferreteria cap al 1880.

Sota la direcció de l'arquitecte Charles J. Blomfield, que va redactar la seva restauració a la revista Architectural Review (1907), el teixit es va despullar i es va reconstituir en la seva forma actual. Blomfield va disposar el vidre Tudor en la seva configuració actual i va afegir una ala de cuina, amb habitacions per a servents, a l'est de la casa. L’interior al deixar-lo i una història ben diferent s’enregistren a Country Life, el 19 de juliol de 1924.

La gran cambra amb el seu sostre de canó. Aquesta opulenta habitació hauria estat tant un espai d’oci com un dormitori. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Alston Court va ser venuda per la família el 1968 i ha passat per diverses mans. El seu actual propietari, que va adquirir la propietat el 2013, ha recollit mobiliari adequat a l’interior, ha restaurat algunes de les seves característiques d’Arts i Oficis i ha promogut activament l’estudi de l’edifici. Com a resultat d'aquesta cura, no només es pot gaudir de l'atmosfera d'aquesta supervivència excepcional, sinó que s'entén més plenament que mai.


Categoria:
Jason Goodwin: "Una paret ascendent d'aigua grisa amenaçada de tirar-me a les pedres com una nina de drap"
Una impressionant cuina de camp, que s’inspira en la cuina victoriana de la mort de Lanhydrock, Cornwall