Principal arquitecturaBroomhall, Fife: una estupenda casa de camp restaurada pel comte d'Elgin després de 40 anys de pensament

Broomhall, Fife: una estupenda casa de camp restaurada pel comte d'Elgin després de 40 anys de pensament

El front nord de Broomhall, finalitzat en 1865–6, es va veure a tot el parc. Crèdit: Paul Highnam / © Country Life Picture Library
  • Primera història

El comte d'Elgin, celebrat per protegir l'escultura del Partenó, va passar 40 anys jugant amb la reconstrucció de la seva casa, que ha estat restaurada recentment per al segle XXI, segons explica John Goodall. Fotografies de Paul Highnam.

Broomhall es troba a la riba nord del Firth of Forth, la gran entrada natural que demarca la divisió entre els lothians i el regne de Fife. Per al visitant modern, costa de creure que la casa, amb el seu parc i unes vistes espectaculars, s’alça a uns tres quilòmetres del cap del vast pont nou (Queensferry Crossing) que transporti el trànsit atronador de la M90 sobre aquest mas d’aigua. . Aquesta extraordinària obra d'enginyeria, de 1, 7 milles de llarg, es va obrir l'agost de l'any passat, pocs mesos després que Broomhall obrís les portes per primera vegada com a seu per a esdeveniments privats.

Es tracta d’una feliç coincidència d’esdeveniments entre dues obres d’arquitectura cridanerament diferents: si el nou pont vol unir Escòcia més propera al segle XXI, la casa és un monument a una família que va fer possible la visió d’aquesta integració. Broomhall és la seu de la família Bruce, el cap del qual és el comte d'Elgin i de Kincardine.

Entre els hereus que es conserven aquí hi ha l’espasa de Robert el Bruce, el rei d’Escòcia (mort el 1329) que va reafirmar amb èxit la independència de la seva corona davant l’interès anglès depredador, i una còpia del seu cap del celebrat Memorial de Bannockburn.

El vestíbul del menjador es va muntar probablement a la dècada de 1880. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

La història de l’actual edifici comença el 1702, quan Alexander Bruce, més tard quart comte de Kincardine, va encarregar una nova casa aquí. D'acord amb la tradició familiar infirmada, va escollir com a arquitecte un parent, Sir William Bruce. Tant se val o no, l’anècdota que l’acompanya –que la senyora de la casa va retallar els plans de l’habitació amb les seves tisores per fer-les menys ostentoses– sembla molt poc probable. Probablement, es va inventar, efectivament, per explicar la modèstia de l’edifici, una idea que fracassava que els hereus d’Alexandre estaven evidentment desitjosos de rectificar.

Sobreviu un pla de la casa del 1702 que forma part de l'extraordinària col·lecció de dibuixos arquitectònics que encara guarda la família. Té una casa de planta rectangular, amb nou portes d’amplada i amb teulada a la volta. El front principal estava reservat per pistes de creueria poc profundes i hi havia una projecció central coronada per un frontó. El cos de la casa constava de tres habitacions principals (entre dues escales), totes connectades per un passadís.

El 1766, el cinquè comte d’Elgin va encarregar a John Adam l’ampliació d’aquest edifici. Els plans de supervivència mostren que Adam va proposar reconstruir les franges transversals a gran escala, empassant les escales i refermar l’edifici amb una nova línia d’habitacions, incloent-hi una entrada d’entrada circular. En aquesta època, la casa també tenia dues ales del servei subsidià que flanquejaven el bloc principal. Adam va proposar integrar-los a la composició ampliada amb columnates i passadissos.

El saló, mirant cap a la biblioteca. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

El comte va morir el 1771, probablement mentre les alteracions d'Adam estaven en marxa i la seva propietat va passar en un any a dos fills, el comte 6è i el setè. Thomas, el setè comte, va heretar als cinc anys i es va educar a Westminster i St Andrews abans d’estudiar i viatjar a Alemanya i França. El 1785 va prendre una comissió a l'exèrcit i el 1794 va elevar un regiment de fenicot de 350 terres altes - The Elci Fencibles - abans de pujar al rang de general el 1837.

Des de 1790, va iniciar una carrera diplomàtica europea i va culminar, el 1795, en el seu nomenament com a ministre plenipotenciari a la Cort de Prússia.

Entre els seus diversos nomenaments, va pressionar el desenvolupament industrial dels seus polígons i va acumular una fortuna suficient per encarregar a l'arquitecte Thomas Harrison la reconstrucció de Broomhall. Els primers dissenys es van rebre el març de 1796, poc després que el contractista James Millar de Stirling havia estat nomenat.

L’escala principal està penjada amb retrats familiars i el cap de Pilkington Jackson de Robert el Bruce de 1964. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Harrison va néixer a Richmond, al nord de Yorkshire, i, el 1795, va ser descrit pel diarista i pintor Joseph Farington com "un home senzill en persona i de maneres, amb un vergonyós lliurament en conversa; però molt clar i preparat per explicar amb el seu llapis '. Per aquesta època, era també conegut com a arquitecte cívic i havia treballat en un idiom gòtic, per exemple, al castell de Lancaster ( Country Life, 9 de desembre de 2015 ), però també estava fascinat pel grec Revival, un estil que ell. explorat simultàniament, sobretot en la reconstrucció del castell de Chester.

Va ser en aquest últim estil que va desenvolupar els seus dissenys per a Broomhall. L'edifici de Harrison estava magníficament concebut com un bloc rectangular amb un ample arc a la part posterior i dues ales baixes. També pretenia un porxo d'entrada semicircular, que mai no es va construir.

Cap al 1799, els treballs per a l'exterior d'aquest edifici estaven acabant i el comte va començar a ser ambaixador de la porta sublim a Constantinoble. Per acompanyar-lo, va reunir -a despeses particulars i amb certa dificultat- una comitiva principalment italiana, que anotaria en dibuixos i emmotllats en guix l'arquitectura i l'escultura de la Grècia clàssica. La seva intenció, com li agradava explicar, era "millorar les arts a Gran Bretanya".

La decoració actual del saló, amb antiguitats i repartiments d’escultura de guix del Partenó, data de la dècada de 1860. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

La figura que el va inspirar va ser el seu arquitecte, Harrison. Escrivint-li el 1802, va dir: "Ho repeteixo, vosaltres i vosaltres sols em vau donar la idea".

Però fins i tot abans que Earl abandonés la Gran Bretanya cap a Constantinoble, sembla haver-se cansat de Harrison. Potser rebutjat pel seu matrimoni el març del 1799 amb l'hereva Mary Nisbet, va encarregar al juny a l'arquitecte de moda Henry Holland Henry Holland que elaborés dissenys per a Broomhall. No va sortir res dels plans i el contractista, Millar, va quedar per altra banda per completar la casa.

Hi ha algunes evidències que les ales de Harrison van ser parcialment executades, però certament mai no va construir el pòrtic. Tretze arquitectes presentarien els plans durant els propers 40 anys per a aquestes funcions, creant el que J. Mordaunt Crook va descriure com a "catàleg de somnis" arquitectònic per a Broomhall (Country Life, 29 de gener de 1970) .

L’arc, amb panells de Coadestone, a la part posterior de la casa, té vistes al Firth of Forth. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Com a ambaixador britànic a Constantinoble, el comte va ser responsable de sostenir les operacions militars britàniques a la Mediterrània oriental, que van culminar en la derrota de Napoleó a la batalla d’Alexandria i la posterior expulsió d’Egipte el 1801. Deu ser en celebració que va encarregar un palau. nova ambaixada a Pera, de Vincenzo Balestra, un arquitecte italià.

Lady Elgin va descriure l’edifici proposat –la primera ambaixada britànica construïda per propòsits– com en “l’estil de Broomhall”. Balestra no va poder conèixer la casa de primera mà, de manera que presumptament va treballar a partir de dibuixos arquitectònics que el comte va portar amb ell. La casa va ser construïda, però es va cremar el 1831.

Al mateix temps, el comte va assegurar un escriptor o firman a Constantinoble dirigint que la seva mà d'obra de copistes a Atenes rebés totes les facilitats oficials. Mitjançant aquest document, recolzat amb suborns i amenaces, i sorprès pel dany que estaven sofrint, el seu secretari i capellà privat, Philip Hunt, va eliminar moltes de les escultures supervivents del Partenó.

Detall de les pel·lícules del saló, formades per peces de roba antiga de seda xinesa, preses el 1860 des del Palau d’Estiu de Pequín. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Elgin marxà cap a Anglaterra el 1803 i fou arrestat amb la seva família durant el camí i retingut captiu a França. Durant el seu llarg empresonament, el comte es va distreure en 1805-6 amb els encàrrecs de dissenys per a Broomhall per l'arquitecte francès Louis Damesne.

Les convencions dels dibuixos de Damesne, acolorits i contextualitzats en un entorn de jardí, són clarament diferents de les utilitzades pels seus contemporanis anglesos. La seva única concessió a l'estrangeria de la comissió era dibuixar barres a pieds angleses.

Curiosament, el disseny inclou una sala de museus en una ala; clarament, el comte tenia cura de les col·leccions que l’havien precedit a casa (els marbres van arribar durant el seu empresonament el 1804). De fet, va rebutjar una oferta, derivada de Napoleó, que seria alliberada si els venia al Louvre.

La biblioteca. Visible a l'esquerra és una jaqueta de tàtan de 1780 feta per James Bruce Kinnaird, que va descobrir la font del Nil Blau el 1770. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

El 1806, el comte finalment va tornar a casa, però en virtut d’una paraula condicional que va posar fi a la seva carrera pública. Profundament endeutat, va intentar vendre els marbres al govern. Tot i l’enorme entusiasme públic, el govern no va actuar fins al 1816 (i va oferir després molt menys del que esperava).

Mentrestant, el primer matrimoni de Earl va arribar a un final escandalós en els procediments de divorci (es va tornar a casar el 1810) i, el 1807, va perdre el seu lloc com a representant escocès. A partir de 1812, a més de la publicació de la peregrinació de Childe Harold, de Lord Byron, la seva retirada dels marbres va començar a atraure crítiques.

Malgrat les seves dificultats, Earl continuà encarregant nous dissenys per a Broomhall, dirigint-se en seqüència a William Porden en 1807–8, William Stark el 1808, Robert Smirke el 1808–10, Louis-Martin Berthault el 1815, William Burn el 1821 (qui anteriorment li havien proporcionat plans per a una nova església el 1816), Edward Jones el 1823, Charles Robert Cockerell el 1822–23 i John Buonarotti Papworth el 1822, un "Mr Jones" el 1823, Thomas Harrison (de nou) el 1823– 4 i JP Gandy (Deering) el 1824–5.

Una de les cadires de la biblioteca adquirida a París pel 7è comte de 1806. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Tots els dissenys eren neoclàssics, fet que reflecteix l'impacte formatiu que els Marges d'Elgin van tenir en el gust britànic, i cap no va arribar a bon port. L’única excepció va ser el pòrtic columnat proposat per Smirke, que es va reciclar després de dificultats en els pagaments com a entrada al tribunal del xèrif de Perth de 1819.

Alguns treballs per a la casa es van dur a terme durant aquest període, incloent la instal·lació de panells de pedra Coade datats a l’arc posterior i possiblement la decoració de guix de les habitacions principals, que s’assembla a la dels dibuixos de Stark.

El 1842, el setè comte va morir a París, profundament endeutat, però els seus dos successors al títol van restablir les fortunes familiars, a més de realitzar una carrera brillantment exitosa. Tots dos es van aixecar al cim del servei imperial i van ser nomenats virrei de l'Índia.

Porxo principal al front nord de Broomhall. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

El 8è Earl va aportar algunes col·leccions notables a la casa, incloses les sedes extretes del palau d’estiu de Pequín a la seva destrucció el 1860. Va ser durant la vida del 9è comte, Victor Alexander Bruce, però, Broomhall va assumir finalment la seva forma moderna familiar. .

El 1865–6, la firma de Glasgow Thomson i Wilson van acabar per fi el front nord amb el seu pòrtic actual. També van crear mobles per al nou interior, segons una carta supervivent de l'arquitecte Charles Heath Wilson, que treballava a les indicacions de Lady Elgin.

Posteriorment es van produir canvis interns, entre els quals es va completar les ales el 1874, l'addició de prestatgeries a la biblioteca i la creació del revestiment del menjador per R. Rowand Anderson a la dècada de 1890. Heath Wilson va organitzar el repartiment dels marbres de Partenó i d'altres antiguitats el 1865–7.

Arc posterior amb panells de pedra de Coade. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

L’onzè comte, que va heretar el 1968, ha vist amb èxit la casa i la seva propietat a través de les dificultats de finals del segle XX. Ara ha lliurat la seva responsabilitat al seu fill, Charles, Lord Bruce, qui, amb la pràctica arquitectònica Yeoman McAllister, ha realitzat la reurbanització més recent de la casa.

Per etapes a partir del 2012, l'ala oest ha estat completament renovada i s'han instal·lat nous serveis i accessos per permetre que els interiors principals funcionin com a local o espai d'entreteniment. Una nova casa d'autocars també ha estat arrossegada a un costat de la casa, accessible per una rampa. El porxo de la sala ha estat reordenat amb noves portes vidriades i pantalles que copien el personatge de l’obra del segle XIX. L'obertura al vestíbul és un nou museu familiar.

També hi ha hagut treballs a l'entorn. En lloc d'una aproximació axial, l'embranzida principal arriba ara de manera obliqua seguint el recorregut mostrat en plànols i fotografies del segle XIX. S’ha reduït l’àrea de resistència davant de l’edifici per millorar l’ambientació i s’han arrebossat i pintat les parets externes de les ales per a replicar fines carreus de carreus. Aquests canvis permetran que la casa es mantingui com a casa alhora que es garanteixi el seu futur.

Visiteu www.broomhallhouse.com per obtenir més informació


Categoria:
Jason Goodwin: "Una paret ascendent d'aigua grisa amenaçada de tirar-me a les pedres com una nina de drap"
Una impressionant cuina de camp, que s’inspira en la cuina victoriana de la mort de Lanhydrock, Cornwall