Principal arquitecturaChenies Manor, Buckinghamshire: la finca de Tudor que engloba l’antiga roureda sota la qual Elizabeth I va perdre una joieria

Chenies Manor, Buckinghamshire: la finca de Tudor que engloba l’antiga roureda sota la qual Elizabeth I va perdre una joieria

La part posterior de l'ala sud - probablement un allotjament - amb una enorme xemeneia i piles de latrina. © Paul Highnam / Country Life Picture Library Crèdit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library
  • Primera història

Aquesta casa Tudor va ser el lloc poc probable de la primera reunió del grup fundador de The Arts Society. John Goodall narra la seva notable història. Fotografies de Paul Highnam.

Una tempesta al mar –si es creu que es pot pensar en la família– va llançar la carrera de John Russell. El 17 de gener de 1506, els forts temps van forçar un vaixell que transportava a terra el rei i la reina de Castella a Melcombe Regis, a Dorset. Per feliç casualitat, Russell, fill d’un cavaller local, era lingüista, de manera que l’oficial assetjat responsable de tractar amb aquests visitants reials inesperats el va escollir com a intèrpret i escolta per dirigir els castellans a Enric VII a Windsor. Russell no va mirar mai enrere: es va convertir en cortesà i, després, acompanyant del jove Enric VIII, en la llar del qual, i entre els càrrecs de soldat i diplomàtic, va ser promogut constantment.

Respectivament al principi de la seva carrera, el 1525 o el 1526, Russell es va casar amb la benestant hereva Anne Sapcote. Ella li va portar una nova residència a Chenies, convenient a la cort i a Londres. Va assumir la propietat com a seu principal i la va desenvolupar a una escala suficient per rebre Enric VIII el 1534 i de nou el 1542. L'anticariat John Leland, visitant cap a 1540, l'any després del seu ennobliment, va comentar la transformació resultant dels edificis. : "L'olde house de Cheyneis és tan traduïda pel meu Lorde Russel ... que és poc o res d'això ... remet un ontranslatid; i una gran oferta de la casa és de bric i fusta: i els allotjaments justos seran aixecats de nou en el jardí ... I hi ha uns 2 parcs de la casa, segons recordo.

La casa pairal i l'església. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Leland també va registrar que l'interior de la casa estava "en diversos llocs ricament pintats amb obres antigues de blanc i blau". Per això probablement volia dir que les parets estaven decorades amb una combinació de formes animals i vegetals també anomenades "grotesques", decoració copiada de les ruïnes cavernoses o "grotes" de Roma. A Leland, familiaritzat amb els interiors penjats amb tapissos o papereres, era evidentment una característica sorprenent i de moda de la casa.

Russell va servir al servei d'Edward VI, a qui va ser elevat al títol de comte de Bedford el 1550. Va declarar per a Maria I el 1553. Després de la seva mort dos anys després, el seu cos va ser retornat de Londres amb gran pompa i posat. descansar a Chenies. Tots els seus avantpassats fins als nostres dies l’han seguit i la seva espectacular col·lecció de tombes es recull a la capella familiar privada del costat nord de l’església parroquial que s’alça immediatament a l’est de l’actual casa.

El fill de Russell, Francis, segon comte, va servir a Elizabeth I i la va rebre en diverses ocasions a Chenies. Un inventari de la casa, elaborat a la seva mort el 1585, dóna un sabor a la seva escala i opulència. També esmenta un llit a la planta baixa ornat amb els braços d’Enrique VIII, gairebé segur que va utilitzar el rei en la seva última visita quan la seva condició física feia inconvenient pujar al pis.

Avui només sobreviu un petit fragment de la casa Tudor. Comprèn dues gammes de maons situades en angle recte entre si en un pla en forma de L. L’interval més curt a l’oest s’entra a través d’un porxo i els seus dos pisos estan units per una generosa escala de cargol en maó. Les datacions recents d’arbres (o dendrocronològics) de les fustes de l’edifici suggereixen que es va construir el 1537–8.

Una vista sobre l'anomenada Sala Reina Isabel amb les seves cadires del segle XVII. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

El rang sud molt més llarg està puntuat per sis voladisses projeccions massives, cada una coronada per merlets esglaonats i xemeneies ricament tallades. Adaptat originalment dins del volum del projecte.
Els ions eren latrines i xemeneies a la planta i al primer pis. Aquest acord, que va crear de manera efectiva una sèrie de cambres domèstiques independents, gairebé amb tota seguretat identifica el rang com un bloc d'allotjament per a membres sèniors de la llar. La datació de les fustes de l'estructura suggereix que va ser construïda cap a 1552 (i no podia ser vista per Leland).

Les dues franges de Tudor que sobreviuien formaven part d'un pati exterior o base fins a la residència principal, que es trobava en un altre lloc. Les proves que s'han reunit fins ara impliquen l'existència d'altres estructures al nord de l'actual casa. S’inclouen la identificació arqueològica, durant una recepció del Team Time que es va emetre el 2005, de bases per a un ventall substancial amb projectors de llorer (una addició posterior) amb vistes a una zona de jardins. A aquesta zona també hi ha un celler amb volta que es troba totalment independent de l'edifici actual.

És una pregunta oberta sobre quan es va enderrocar el cos principal de la casa. El que se sap, però, és que el 1608 la seu del Earldom es va traslladar primer a Moor Park, a fora de Rickmansworth, i després a Woburn Abbey a la dècada de 1630, on roman. Potser és una marca d’abandonament en aquest període que una de les cambres latrines de la serra sud conserva un gran esgrafiat datat l’1 de setembre de 1619. Això convoca el lector a recordar Thomas Thoroton mentre “aquí sí se sent” (presumiblement a la latrina) i conclou amb l’epítet llatí ‘el temps vola’.

La Sala de Pedra amb els seus panells. Va ser creada en la seva forma actual a la dècada de 1970. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Cap al 1728, la major part de la casa havia estat enderrocada. Mentrestant, la serralada oest va ser llogada per 23 £ per any com a explotació agrícola per part d'un senyor Henry Blythe i la serra sud estava en decadència. Uns anys més tard, el 1735, el conseller delegat de la finca va assenyalar que "Chenies Place és una casa antiga molt gran, de maó construïda amb algunes habitacions molt grans i altes, però els apartaments no són gaire regulars i no tenen més valor que derrocar. '. Els edificis van sobreviure, ja que seria una altra proposta de demolició el 1760. Aparentment també van escapar dels plans del 1746 per bloquejar les finestres en resposta a l’impost de les finestres, perquè Horace Walpole va admirar particularment els vitralls supervivents el setembre del 1749.

"Hi ha", va escriure, "però hi ha fragments de la casa que quedaven, ara una granja, construïda a les tres cares d'un tribunal. Va caient, a diversos llocs sense sostre, però a la meitat les finestres són bells braços en vidre pintat. Com que estan tan descuidats, proposo fer una empenta i demanar-los al duc de Bedford. Serien magnífics per al castell de maduixes. Potser com a resultat directe de la petició de Walpole, el duc va treure el got a Woburn l'any següent. Com a indignació final, el 1760 la franja sud es va dividir en cinc fons.

La caiguda de la casa va ser arrestada finalment el 1829. Aquell any, un fill menor del quart duc, Lord Wriothesey Russell, es va casar i va ser nomenat per viure a Chenies. De seguida va reparar el casal amb l'ajut de l'arquitecte Edward Blore i va convertir una part de l'ala sud, ara coneguda com la Sala Llarga, a una escola (a l'espera de la construcció d'una casa escolar adequada). Es van fer canvis posteriors el 1840, quan es va reconfigurar la intersecció de les dues franges històriques amb un finestral. A la dècada de 1860 es van produir modificacions de la fenestració de l'edifici, probablement incloent la inserció de les actuals finestres de gelosia de ferro.

La sala llarga es va utilitzar per a la primera reunió del grup de Chiltern Antiques el 22 de gener de 1965, l'organisme que es va convertir en NADFAS, ara The Arts Society. Aquest interior fou utilitzat al segle XX com a ajuntament. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

El 1954, l’associació de Chenies amb la finca de Bedford es va acabar quan la casa pairal es va vendre en un solar per 182.000 £ per pagar els drets de mort del 12è duc. Una part de la granja fou adquirida per Lt Col Marston, DSO MC, un talentós enginyer elèctric. El 1920, va col·laborar per fundar Statter i Co i va construir una fàbrica a Little Chalfont fent interruptors elèctrics pesats. Quan finalment es va comprar amb aquesta empresa, va comprar la finca amb els ingressos. Tanmateix, no va comprar la casa, que inicialment va ser comprada pel seu arrendatari a llarg termini. Quan es va vendre el 1957, va convèncer que el seu gendre recent casat, el coronel Alistair Macleod Matthews, i la seva núvia, de 22 anys, Elizabeth, ho assumissin i els van prestar alguns diners. "No us avorrireu mai", va assegurar la seva filla.

El Lt Col Macleod Matthews havia servit al Cos d’Intel·ligència durant la Segona Guerra Mundial. Després es va incorporar a British Petroleum, que el va portar regularment al Pròxim Orient i també als EUA. Van formar un formidable equip: tenia interès per la investigació històrica i les antiguitats, sobretot les catifes i ella era pràctica i resident a la casa, capaç de tirar endavant el procés de restauració mentre viatjava.

"La meva mare va encarregar-se del càrrec amb la restauració", recorda el seu fill Charles, l'actual propietari. "Em prendria un parell d'habitacions a la vegada i treballava amb elles fins que acabessin." Per graus, la casa es va reparar i es van crear noves habitacions. La intenció coherent era recuperar els espais del segle XVI de la casa i, quan fos possible, eliminar les particions posteriors. La Sala de Pedres, per exemple, va ser creada eliminant una cuina i una cuina victoriana i l'escala victoriana entre ells.

Elizabeth Macleod Matthews va ser moblada i decorada. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

A mesura que es van crear noves habitacions, van complementar la seva col·lecció d’imatges i mobles heretats amb noves compres. Tenien gustos eclèctics que abraçaven mobles, tapissos i teixits Stuart i Georgians. Una publicació de nou mesos als Estats Units també va produir un mobiliari de roure.

Va ser el 22 de gener de 1965, quan es va iniciar aquest procés de restauració quan una nova societat, The Chiltern Antiques Group, es va reunir a la Sala Llarga (aleshores encara usada com a espai del poble) per escoltar la senyoreta DK Millington sobre el tema de ' Petites antiguitats a les nostres cases ”, que va descriure la seva col·lecció de culleradetes victorianes. El grup es va convertir més tard en el primer organisme constitutiu de NADFAS, ara The Arts Society, i ha mantingut una estreta connexió amb la casa des de llavors.

Com que la casa va assumir la seva nova forma, els Macleod Matthews van establir un jardí formal a l'oest i al sud de la casa. En el moment de la compra, gran part del terreny que hi havia al voltant de la casa encara es plantava com a camp de patates, llegat de la campanya "Cavar per la Victòria". Tot el que va sobreviure del paisatge històric va ser un roure antic. Té més de 1.000 anys i, per tradició, és l’arbre sota el qual Elizabeth I va perdre una joieria. Aquí van establir un festival de tulipa cada abril i també la reputació del cultiu de dalies, de les quals se'n planten prop de 850 cada any. També es va preparar un laberint isoèdric després d'un concurs de disseny organitzat per The Times el 1991.

Els jardins formals al sud i a l'oest de la casa. Durant la campanya de "Cavar la victòria" als anys quaranta, els voltants de la casa es van convertir en un camp de patates. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

A la dècada de 1970, durant els seus treballs de restauració, es va obrir la casa per ajudar a recaptar diners per a la reparació del sostre de l’església. L’experiència va encoratjar obertures més regulars, utilitzant voluntaris del NADFAS com a guies i un antic cobert de tractor com un saló de llard. Això, una botiga i altres instal·lacions per a visitants s’han anat millorant progressivament. El 2002, es va reformar una ruïna del segle XVI coneguda com la guarderia com a casa per evitar el seu col·lapse.

Alistair Macleod Matthews va morir el 2001 i la seva dona 15 anys després. El seu fill ha reunit la finca comprant els seus cosins de la seva part de les terres de conreu que va comprar el seu avi. Charles i la seva dona, Boo, continuen obrint la casa al públic i posant-la a disposició dels rodatges, esdeveniments i casaments. Són els jardins que, potser, segueixen sent l’atractiu principal de Chenies, desprenent els perfils edificis de Tudor a la perfecció.

Visiteu www.cheniesmanorhouse.co.uk per obtenir més informació


Categoria:
Per què hauríeu de donar als vins dolços una altra oportunitat i els que proveu quan ho feu
La casa pairal jacobina catalogada amb el nivell I era propietat de l'Abadia de Glastonbury