Principal arquitecturaL’extraordinari revival de Sydenham House, Devon: "Com la casa antiga, però millor"

L’extraordinari revival de Sydenham House, Devon: "Com la casa antiga, però millor"

Crèdit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Aquesta casa excepcional ha sorgit recentment d’una important restauració arran d’un desastrós incendi el 2012. Malgrat els danys que va patir, no ha perdut res del seu encant ni interès, segons informa Clive Aslet. Fotografies de Paul Highnam.

Una nit de novembre de 2012, Graeme Hart, cirurgià ortopèdic, va rebre la trucada que tots els propietaris temien: la seva casa estava en foc. Tant ell com la seva dona, Hilary, estaven fora i, quan van arribar a l'oest de Devon, l'enceniment havia tornat el cel taronja. No menys de 98 bombers el van lluitar, els seus esforços van ser vigilats i, quan era possible, ajudats per una munió de veïns.

Les flames van treure la casa, gran part de la fusta. Semblava que aquesta antiga i celebrada propietat, que es trobava en gran part de la primera meitat del segle XVII, s’havia perdut, una altra víctima de la causa més comuna de desastres de la casa de camp.

Cinc anys després podria semblar que s’hagués produït un miracle. Des de fora, hi ha molt poc que demostri que Sydenham havia estat en flames; la frescor de l’apuntat entre la melmelada de pedres locals -sabonada, embrutada i marró- és la pista evident, tot i que una mirada cap amunt pot mostrar l’ull informat que algunes de les xemeneies s’han reconstruït.

A l’interior, l’efecte és encara més notable. La majoria de les fustes supervivents de la casa, la integritat de les seves característiques destacades de Sydenham, es troben a la ciutat, ricament engrasades i refrescades. Com diu Hart: "Se sent com la casa vella, però millor."

L’escala principal. El seu sostre es va ensorrar en l'incendi, però ha estat reconstruït. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Com ha estat possible ">

La façana del segle XVII de Sydenham està situada dins d'un petit pati. Les ales projectants i el porxo es van afegir als anys 1650. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

Va tenir lloc un debat sobre la xafogosa panoràmica: va ser millor que s’assequés on es trobava o s’hauria de traslladar a un entorn climatitzat ">

Es van trobar rastres d’or als vins de pedra tallats sota el ràfec de la torre d’entrada, de manera que van ser reglats: un símbol adequat del retorn de Sydenham a l’esplendor.

Una sorpresa, al primer pis, va ser la descoberta de guixes isabelines, amb roses de Tudor, que abans havien quedat sense ser detectades darrere dels revestiments de mitjan segle XVII. Aquest incident encapsula la història de l'edifici de la casa, la majoria de les quals es comprimeixen en els primers 60 anys del segle XVII.

Sydenham està construït en roca. Es poden observar afloraments, aparentment sense alliberar-se dels cursos més baixos de maçoneria, a diversos punts de la casa. Difícilment hi hauria una base millor i, en algun moment anterior al 1600, sembla que hagi cridat l’atenció d’un membre de la família dels Savis. L'aigua proporcionava el jove i escumós riu Lyd, a pocs metres del que ara són les portes de Sydenham, i, a la riba més, els boscos penjants s'aixequen abruptament per oferir aixopluc als vents de Devon.

La porta d'entrada a l'antiga casa coberta. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

No se sap res de la forma d’aquesta casa primerenca, tot i que es va incorporar part o la totalitat a l’actual edifici, que va ser construït cap a l’any 1600. En el transcurs dels treballs de restauració, es va trobar que es van tallar pedres dels merlets i mullers. d'una estructura anterior s'havia incorporat a la xemeneia de Sydenham. Tot i així, és possible que no hagin provat de l'edifici preexistent en aquest lloc; una possibilitat és que fossin transportats d'un dels dos castells de Lydford, prop de la seva demolició.

El nou Sydenham, tardà-isabelí o jacobè, va ser construït per a Sir Thomas Wise. Conegut a la coronació de Jaume I, Sir Thomas va ser un vigorós administrador local, que durant uns anys va representar Bere Alston, on tenia propietat, al Parlament (va ser elegit immediatament a set comitès legislatius). A la dècada de 1590, per la mort del seu pare i germà gran, va heretar una gran propietat, que va augmentar a través del matrimoni amb una hereva local, Margery Stafford, vista a descansar al costat del seu marit en l'elaborada tomba de la parella a l'església de Marystow.

Una altra oportunitat de guanyar diners va arribar quan un vaixell de premi francès va entrar al port de Plymouth, un esdeveniment que va provocar que Sir Thomas fos convocat davant el Consell Privat el 1622, tot i que es va exonerar de fer-ne mal. Sir Thomas també va construir un segon seient fora de Plymouth anomenat Mount Wise.

La sala King's conserva els panells originals. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

L'antiga casa de Sydenham s'havia orientat al sud-oest. Tal com descriu Arthur Oswald a Country Life (28 de juny de 1956), Sir Thomas va donar-li la volta de manera que el pati d’entrada es troba ara al costat nord-est. Aquest treball va consistir a traslladar el flotant riu Lyd més lluny de la casa i va crear una façana simètrica en forma de E. Tot i que les parets estan construïdes amb esquists i runes locals, els marcs i les finestres són de granit, tan difícil de treballar que els mullers tenen una forma cilíndrica.

Les portes d’aquest front no són en absolut pedra, sinó fustes arrebossades i, durant la restauració posterior a l’incendi, es van apuntar a semblar carreus. A la seva descripció cronològica o al sondeig del comtat de Devon (publicat pòstumament el 1714), el contemporani Tristram Risdon de Sir Thomas descriu Sydenham com "embellit amb edificis de tanta alçada, ja que el mateix fonament està a punt per rodar-se sota el burthen".

A l’interior, la principal glòria del taulell es troba al menjador, on s’incís la fusta amb dues sèries d’arabals; les línies incises estan farcides de massilla de plom. Quan Sabine Baring-Gould, autora de més de 100 llibres, l’escriptora d’himnes com Onward Christian Soldiers, col·leccionista de persones populars, pare de 14 nens i el vicari d’escuders del proper Lewtrenchard, va visitar Sydenham per Country Life el 1915, els arabescos eren visibles, però la incrustació es va enfosquir amb els anys. Ara, les incisions han recuperat la seva antiga lluentor.

A la planta de dalt, el dormitori conegut com a sala del rei no només té els seus panells originals, sinó també una planxa jacobina a les portes.

El fill de Sir Thomas, Thomas, va seguir al seu pare al Parlament, però va morir el 1641. Quan el seu impecable fill, Edward, va arribar a l'edat del 1653, Sydenham havia viscut els capgrossos de la Guerra Civil. Que no patís massa radicalment es pot veure la quantitat de panells jacobins que sobreviu; tanmateix, Edward, que s'havia casat amb Arabella St John quan encara era menor d'edat, va pensar que algunes obres de construcció estaven bé.

L'oriel es troba a la vora del vestíbul. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

D’acord amb això, es van obtenir estimacions d’un senyor Batley per a la “vallada de l’edifici de casa meva a Sydenham” i “una idea que em va donar el que costarà els materials amb tot el transport”. Malauradament, juntament amb un amor per construir, Edward va heretar un deute de 3.000 £ del seu pare, per la qual cosa va decidir contra l'ocupació de Batley, resultant més barat fer l'obra ell mateix.

Aquesta campanya va suposar la incorporació de dues vies de gir cap a dins de les ales projectants del pati d’entrada i la inserció d’encantadores finestres venecianes, del tipus associades a la casa Sparrow’s del segle XVI a Ipswich, Suffolk, fetes de llums de plom al final. de les dues ales, al primer i al segon pis. En aquest moment també s’hi ha d’afegir el porxo d’entrada dòric.

El 1659, l'últim any de la riquesa comuna, Sir Edward es va convertir en diputat. Presumptament recolzant la restauració, també fou retornat als parlaments de 1660 i 1661 i, en aquest darrer, fou assassinat. Tot i això, va fer poca contribució al govern i finalment va deixar d’assistir-hi.

Potser va preferir la vida a Sydenham, on va crear la sala panelada amb el seu profund fons d'oriel, així com, potser, l'escala que hi ha al costat. L’acabament d’aquest treball va ser celebrat per la xemeneia de la sala, portant els braços Savis incloent els de Sant Joan, en un frontó flanquejat per figures inclinades d’Adam i Eva. A sobre hi ha la data 1656.

Aquest sobremunt - així com el guix sobre el replà superior de l'escala - ha estat restaurat triomfalment per Alan Lamb de Swan Farm Studios, un veterà de les restauracions post-incendi de Uppark, Windsor i Hampton Court. Fet de cob coberta en guix modelat, l'especialista en guix de Sean Wheatley la va portar al taller de l'empresa. No només es va poder muntar el trencaclosques, sinó que es va poder fer una anàlisi sobre les capes de pintura que sobrevisquessin. Això ha permès reinstal·lar la vibració de l’esquema de colors original. Els panys d'Adam i Eva ja no són grisos, sinó d'or brillant, com podrien haver estat al jardí d'Edèn.

Després de l'incendi, es va retirar i restaurar les taules del segle XVII al menjador. La seva decoració incrustada ja és llegible una vegada més. © Paul Highnam / Country Picture Picture Library

A Oswald, l'escala semblava ser més tard jacobina que no pas cromwelliana o Caroline, però les obres de guix sobre el replà del primer pis són sens dubte de mitjan segle XVII. Aquest sostre es va esfondrar completament arran de l’incendi. Increïblement, el Sr Wheatley ha pogut recuperar més del 70% dels enriquiments originals. Es van omplir els buits agafant motlles de silicona dels dos elements repetidors del disseny, formats per fruites, baies i fulles. Utilitzant aquests motlles, també es va poder reproduir la decoració per sobre de l'escala principal, completant l'esquema tal com Sir Edward hauria pensat segurament, però, per algun motiu, potser falta de fons, no es va dur a terme.

Si allunyem els ulls de la medievalització hollywoodenca de Philip Tilden a finals dels anys 30, l'última gran intervenció feta a Sydenham abans de l'incendi es va produir al final del segle XVIII. Aleshores, Sir Edward i els seus dos fills havien mort tots i el seu hereu, Isabella, s'havia casat amb la família Tremayne de Collacombe. Els Tremaynes van declarar el seu domini aixecant la cresta de dos braços sostenint el cap d'un home, amb un barret de corona alta, a la porta d'entrada.

La galeria, el seu principal èxit a la casa, no es va poder salvar després de l'incendi. Tanmateix, s’ha substituït per una obra nova, la qualitat de la qual és en si mateixa una alegria. Les cavallerisses, construïdes a la dècada de 1720, no estaven tocades i les parets encara sostenen un perera, el fruit adamantí del qual és únic a la casa.

Si Baring-Gould tornés a Sydenham, encara trobaria una casa d'un "encantador pintoresc", si és, en alguns aspectes, una mica més peculiar. Tots els serveis de Sydenham s’han renovat. Això ha permès l’eliminació d’una casa de motors odiada al lateral de l’edifici; La calor és ara proporcionada per una caldera de biomassa que s’allotja discretament en un antic graner a una distància de la casa mateixa.

Per citar l'arquitecte Aaron Brookes: "Sydenham ha estat 400 anys. Pensem que l’hem posat en bona posició per als propers 400 ”.


Categoria:
La meva pintura preferida: Nicola Shulman
Una vasta propietat escocesa en venda que inclou cinc dels Munros, al cost d’un pis cèntric de Londres