Principal arquitecturaCasa E-1027, Costa Blava: casa del 1920 d'Eileen Gray, restaurada i retornada als ulls del públic

Casa E-1027, Costa Blava: casa del 1920 d'Eileen Gray, restaurada i retornada als ulls del públic

El dormitori principal. Els colors de les rajoles delimiten els espais de dormir i de treball. Fotografia: Will Pryce / Country Life Picture Library. Crèdit: Will Pryce / Country Life Picture

Ha estat restaurat i obert al públic un edifici notable de la primera història del modernisme, dissenyat per l'emigré irlandès Eileen Gray. Tim Richardson informa.

El 1979, tres anys després de la seva mort, el V&A Museum va organitzar una important exposició retrospectiva - que després es va traslladar a MOMA a Nova York - sobre els mobles i dissenys modernistes de Eileen Gray. Abans d’això, el nom de Gray gairebé no era conegut fins i tot entre els dissenyadors, la seva carrera només es veia com una nota al peu d’altres figures (masculines), sobretot Le Corbusier. La seva estrella mai no ha deixat d’ascendir des del 2009: l’original de la seva butaca Dragons va ser venuda per un import de 21, 9 milions d’euros reportats i les reproduccions autoritzades dels seus mobles i tèxtils estan disponibles a través de la botiga Aram de Londres.

Una petita sorpresa, doncs, que una casa que va dissenyar als anys vint també ha estat testimoni d’un renaixement recent espectacular. A mitjans dels anys 90, la casa E1027 va ser vandalitzada, ocupada per okupes i en perill d’esfondrament. Des de 2006 ha estat objecte de restauració i reforma per part de Cap Moderne, una organització sense ànim de lucre creada per mantenir i protegir el lloc, i que ara està oberta als visitants.

La casa E-1027 va sorgir com a resultat de la relació de Gray amb Jean Badovici, a qui va conèixer el 1921. Badovici era un arquitecte de origen romanès que havia estudiat a París i es va convertir en crític i proselitador del modernisme i sobretot de l'obra de el seu amic Le Corbusier. Gray vivia i treballava a París des del 1907, després d’haver-se format primer a l’Slade de Londres. A la dècada de 1910, es va anomenar com a dissenyadora d'articles lacats, incloses pantalles i, el 1922, va obrir una botiga a la rue du Faubourg Saint-Honoré, que mostrava mobles i objectes moderns en un interior de laca blanca.

Grey va tenir una reputació com a dissenyador d’interiors luxosos i elegants amb tocs moderns molt originals. Però no era cap empresària; la pràctica no va ser rendible i la botiga es va tancar el 1930. Potser això no va importar, com a scion d'una família acomodada i amb idees artístiques de Co Wexford, Gray va poder perseguir els seus interessos de disseny de manera independent i sense compromís, una de les raons per a la seva petita. sortida al llarg d’una llarga carrera. Amb el seu tall de cabell fort i aristocràtica (la seva mare era la 19a Baronessa Gris), es podia trobar una mica imperiosa.

Badovici va introduir Gray a l’obra de Le Corbusier i, junts, van visitar cases modernistes d’Alemanya i els Països Baixos. A finals dels anys vint van col·laborar en la reforma i la reconfiguració de diverses cases de pedra a Vézelay, a Borgonya, on Gray treballava principalment als interiors i, el 1926, va presentar un pla i model arquitectònic per a un projecte putatiu a la Provença anomenat. Casa per a un enginyer (sense construir). Una cabina semblant a caixa sobre suports de formigó o pilotis, amb teulada plana i llarga finestra horitzontal, va quedar clarament en deute amb l’exemple de Le Corbusier.

Animat per aquestes incursions, Gray es va plantejar la idea de la casa E-1027. Inicialment es va concebre com una casa marinera on Badovici i Gray convivirien, tot i que, en efecte, va ser un regal per a ell i va romandre en la seva propietat. (Gray va deixar de viure allà el 1931, quan la seva relació va canviar, i no la va tornar a visitar mai més.)

El lloc de la nova casa era important. Gray ja coneixia la zona del voltant de Saint-Tropez, però volia una cosa més salvatge, més remota. Pujant el tren un dia fins a la petita estació de Roquebrune-Cap-Martin, va caminar per les vies del ferrocarril fins que va trobar una zona de terra en una escarpada abrupta que baixava fins a la costa rocosa. Ella va adquirir la trama i, entre 1926 i 1929, va supervisar la construcció de la casa, el nom de la qual era una afirmació de la seva relació: E és per a E [ileen], 10 per a J [ean] (la desena lletra de l'alfabet ), 2 és per a B [adovici] i 7 per a G [raig].

E-1027 és un edifici de formigó i maó de pedra blanca dissenyat geomètricament i recolzat en pilotis. Abans s'ha presentat com una col·laboració igualitària entre Gray i Badovici, però sembla que les seves principals intervencions eren per suggerir l'ús de pilotis i l'addició de l'escala central i de la llanterna, la resta del disseny era de Gray.

"Un impuls purament funcional, posat en èmfasi en la comoditat"

De fet, hi va haver divergències claus entre l'enfocament de Gray i el de Le Corbusier i els seus seguidors. L’obra de Grey té una intel·ligència que impedeix l’impuls purament funcional, posant èmfasi en la comoditat fins i tot fins al punt de luxe. Tal com va comentar en un quadern dels anys quaranta: "La pobresa de l'arquitectura moderna prové de l'atrofia de la sensualitat".

Una altra àrea clau de diferència era la importància del jardí. L'enfocament de Corbusia hauria estat crear un jardí de terrats i situar la casa en un plint de gespa, però Gray va desaprofitar aquesta idea a favor d'espais de jardí de la part sud de l'edifici. Es defineixen tres àrees de terrassa diferenciades mitjançant una rajola de diferents colors en un patró geomètric, que recorda un abstracte de Malevich o Mondrian. Els bancs de formigó van ser concebuts com a extensions tridimensionals d'aquesta planta, junt amb un gran fossat quadrat cap a la part posterior de la terrassa.

Un solàrium enfonsat a la banda de ponent de la casa, acabat amb rajoles de color negre i ocre, sembla una piscina petita, però la idea era que fos plena d’arena, per mantenir els peus frescos o càlids, depenent de la temps (Fig 7). Com va comentar Grey: "Hem evitat un estany, que hauria atret els mosquits, però hem proporcionat una mena de divan en lloses inclinades per prendre el sol, una taula amb vidre per a còctels i bancs a cada costat per conversar". Les tres zones de dormir i la sala d'estar principal tenen entrades independents al jardí mitjançant escales discretes. La intenció de Gray era que, fins i tot en una casa petita, els usuaris tinguessin l’opció de privadesa i la sensació d’estar sols.

Vista des del plantejament superior o sobre el mar, la casa té un sabor nàutic. És llarg i estret com un iot i té terres en forma de coberta amb baranes de color blanc. La llanterna de la teulada que il·lumina l'escala s'assembla a un far i al costat hi ha un pal de pal.

La fenestració del costat d’entrada de la casa (nord) s’expressa com a “ranures” verticals i com a finestres amb persianes que es llisquen i pivoten, permetent la regulació tant de l’aire com de la llum. A l’esquerra hi ha l’entrada a la zona de servei i a la cuina, que Gray va concebre de forma modular com a espai interior i exterior, mitjançant una partició plegable de vidre, una mena d’homenatge a l’hàbit local de cuinar a l’aire lliure a la calor.

El pòrtic de l'entrada es trobava com la part més fresca de la casa i sovint s'utilitzava com a menjador i espai per viure a l'estiu. A la paret estan pintades les paraules sens interdit i entreteniment ; Gray incorporava nombroses inscripcions lúdiques a la casa. Alguns potser satireixen la naturalesa didàctica del seu propi disseny (a la fase de planificació, fins i tot va coreografiar les rutes de circulació de propietari i servent).

L’entrada a la sala d’estar és potser l’element més curiós del disseny. Es projecta amb una pantalla de fusta contraplacada que incorpora prestatges de llibreries, penjador i para-sols, tots els quals constringeixen el passadís d’entrada. El saló de més enllà és un espai de planta oberta, ben il·luminat per una finestra del pis al sostre que es pot concertar a la banda. A l’altra banda hi ha un balcó orientat al sud, ombrejat per un tendal de tela de vela gris.

Malgrat la seva aparent simplicitat, aquesta sala conté vuit zones diferenciades, dues d’elles fora de portes. A més del passatge d'entrada i el balcó, hi ha un gran llit divan per dormir, descansar i treballar. Al darrere hi ha una paret que amaga un bany amb dutxa. Al costat hi ha una alcova amb llit de dia i armaris i llums integrats, que funciona com a habitació addicional; una porta dóna a un petit balcó amb una hamaca a la part oest de la casa. A prop de la pantalla d’entrada hi ha un espai d’estar amb un reproductor de gramòfon. Finalment, a l’extrem oriental de l’habitació, hi ha una zona de menjador, amb una taula plegable, coberta de suro, amb llum incorporada.

Els patrons de rajoles geomètriques negres, blanques i de color beige proporcionen indicacions elegants sobre com es demarcen aquestes zones i la sala està equipada amb peces dissenyades específicament per a la casa. Les catifes del disseny propi de Grey aporten una sensació de confort i, a la paret sud, s’anota un gran mapa marítim en paper beix amb eslògans sobre el tema dels viatges, sobretot el luxe de Baudelaire, calme et volupté i les paraules Vas-y Totor, que fan referència al cotxe del dissenyador (britànic), sobrenomenat Totor. Al mapa hi ha una làmpada tubular vertical i una prestatgeria plegable.

Darrere de la zona de menjador hi ha un passadís que porta al dormitori principal, a la part oriental de la casa. Consta de dues zones diferenciades, expressades també per variacions en la rajola. Un vestíbul per la finestra sud es duplica com a estudi privat, on Gray tenia el seu tauler de dibuix i, al dormitori que hi ha al darrere, la capçalera incorporada conté llums i alcovarres ocultes. Gray especialitzada en dissenyar pisos o cases petites, de manera que molts dels seus objectes es pleguen. Per exemple, utilitzava una tècnica de pivot en calaixos o tauletes, i les seves pantalles podrien fer efectivament una habitació en dos. La seva intenció era combinar els conceptes d’arquitectura i mobiliari per tal que esdevinguessin un mateix.

El bany contigu és un espai alt i serè, amb la banyera il·luminada per sobre per una finestra i el bany propi embolicat en una xapa d’alumini, la seva lluentor augmentant l’atractiu reflectant de la rajola negra que l’envolta. Hi ha cortines de llana rugoses i un bidet amb tapa de color vermell taronja brillant.

L’escala de cargol serveix de ruta de servei i al costat hi ha el dormitori de la criada; La seva mida reduïda pot donar una pausa als visitants moderns. És possible que l’habitació de convidats de la planta baixa sigui l’element menys reeixit del disseny de Grey: l’espai no està clarament articulat i la qualitat de la llum sembla plana i no variada. Potser és rellevant que l’existència d’aquesta habitació estigui relacionada amb l’aportació de disseny de Badovici. El dormitori compta amb una zona d'escriptori plegable, un armari alt amb calaixos giratoris i un dels dos únics sistemes d'armaris integrats supervivents (l'altre al bany; tots els altres mobles incorporats han estat reconstruïts recentment i acuradament. per un equip de voluntaris amb un estàndard exactament alt). Aquesta habitació és l’última zona que s’ha d’esperar per a la restauració.

El dormitori de convidats es dirigeix ​​a una zona baixa del centre formada pels pilots que hi ha a sota de la casa. A la paret hi ha un facsímil d'un dels vuit murals picasso-esque (més "-esque" que "Picasso") pintats per Le Corbusier després del 1938, sense el coneixement ni el consentiment de Gray. Alguns d'aquests murals han estat restaurats i no hi ha dubte que canvien la naturalesa de l'esquema interior de Gray en moments clau: s'ha pres una decisió de filtrar el mural de la sala d'estar principal.

A la dècada de 1950, Le Corbusier va construir la seva petita cabana i alguns xalets de vacances als penya-segats de la casa, visitables com a part de la gira de Cap Moderne. És un lloc interessant en què, segons els guies, divideix els visitants, que solen manifestar simpatia tant amb Gray com amb Le Corbusier.

Per obtenir més informació i horaris, visiteu www.capmoderne.com


Categoria:
Llista de compres del tot inessencial: un híbrid iPad / Alexa, un ren de fil i un ambientador de 145 £
Una tela de l'altar centenària d'una església rural anglesa va resultar ser el "vestit perdut" d'Elisabeth I, i es presentarà a la pantalla pública