Principal arquitecturaInce Castle, Cornualla: Una casa de camp sorgida de les flames

Ince Castle, Cornualla: Una casa de camp sorgida de les flames

La façana principal del castell, amb la porta principal al nivell del primer pis. s’acosta per una avinguda. A l'esquerra hi ha un compte de roure turc.
  • Primera història

Un incendi seriós pot ser el final d’una casa de camp, però, de vegades, també pot oferir l’oportunitat d’una reelaboració sensible i reflexiva d’un edifici, tal com descobreix Roger White. Fotografies de Paul Highnam.

Ince es troba en una posició delectable amb vistes a l'estuari del riu Lynher, Ince és arquitectònicament una de les cases de camp més inusuals i interessants de Cornualla. Pertany a un grup de cases jacobenques que semblen inspirar-se en les grans torres o paratges dels castells medievals, alguns dels quals –entre ells Corfe, Dorset i Dover, Kent– van sofrir una reordenació interna elaborada en aquest període ( Country Life, 30 de maig de 2012).

Una inspiració localment considerable anteriorment va ser el Mont Edgcumbe (finalitzat el 1553), a pocs quilòmetres de distància de l'estuari de Tamar, amb el seu pla centralitzat i un quartet de torres primes i cantonades esveltes.

Encara que molt més petit, Ince també consta d'un nucli rectangular amb quatre torres cantonades i, com es va construir el primer, tot va quedar batent. Les portes i finestres de l’edifici estan tallades de granit local, però les parets són de maó, el primer ús d’aquest material a Cornualla per part d’una generació.

En el seu Survey of Cornwall (1602), Richard Carew, que vivia a prop d'Antony, va descriure parets de maó i lent per no "provocar el clima còrnic, i l'ús va ser tan poc rendible que no es va continuar". Així, l'ús del maó (fabricat localment o importat) hauria fet destacar aquesta casa al segle XVII.

Vista sobre el saló restaurat amb una xemeneia del segle XVIII.

No és sorprenent, doncs, que el maó vermell s’utilitzés externament per crear un acabat policromàtic impactant a la casa (restes del qual encara són clarament visibles). Col·locada sobre les parts superiors de l’elevació, inclosa la cornisa del parapet i els angles inferiors de les torres, és una destresa de morter destinada a donar la il·lusió que la tela està construïda amb pedra tallada en dos colors.

També a les torres hi havia panells rectangulars de morter decorats amb eclosió de diamants en blanc i negre. Aquest últim detall està clarament pensat per evocar l’anomenada decoració del bolquer: patrons creats en maçoneria amb maons cremats o de colors.

Hi ha dos pisos principals a la casa, el superior, més important i abordat per un ampli vol d’escales exteriors. Hi ha passat molt a l’interior que el pla detallat només es pot reconstruir per arqueologia i endevines, però sembla que hi havia sis habitacions a cada pis del nucli, tres al davant i tres al darrere (el centre dues sempre sense calefacció), i mai hi havia una gran escala que els connectés, només unes escales de cargol a les torres de la cantonada.

La biblioteca amb la seva llar de foc de Bossi.

Ince va ser construït per Henry Killigrew, que va adquirir la terra el 1639 com a part de compres de terres més àmplies que van tornar a refugiar els seus interessos des d'Essex (on potser va desenvolupar el seu amor pel maó) a Cornualla. Va ser elegit diputat per West Looe el mateix any i presumptament tenia per objectiu la nova casa com a base de poder. Segons una nota d'un advocat, identificada per la investigació de Stephen Roberts, es va començar el 1640 i suposadament costava uns 1.500 lliures.

Killigrew estava, però, construint-se en un moment desconcertant de la història anglesa i, el 1645–6, es va trobar guarnint la casa contra les tropes parlamentàries amb seu a Plymouth. De fet, s'ha especulat amb què s'ha previst un pis més, però no afegit a causa de la situació política.
La casa possiblement encara no estava completa a l’interior quan l’havia adquirit l’alcalde de Truro (i un futur diputat) Edward Nosworthy el 1653 i, de fet, és el seu escut més que el de Killigrew el que apareix al frontó flotant de la porta principal.

Quan l'exterior es va gravar en un dibuix d'Edmund Prideaux el 1727, encara tenia els seus merlets de torre i finestres de transbordador, però en algun moment més tard del segle, es van substituir per teulades de piràmide i finestres laterals respectivament. Independentment, el resultat acabat era ben diferent a altres masies contemporànies d’un comtat altament conservador, que a mitjan segle XVII continuà adoptant les formes i els idiomes arquitectònics de les generacions anteriors.

L’escala que forma l’eix central de la casa reconstruïda. Una pantalla de vidre forma un porxo interior.

Pot ser que els suggeriments que reflecteixin la influència dels edificis francesos (per exemple, l’enorme Château de Madrid als afores de París) són fantàstics, però és cert que Killigrew estava ben comunicat nacionalment. A través de la primera esposa del seu pare, es relacionava amb els Cecils i Bacons i el seu cosí Sir Peter Killigrew tenia una casa londinenca dissenyada per Inigo Jones, cosa que sens dubte no suggereix que Ince tingués cap parentiu tan sofisticat.

El segle XX es va produir una successió d’alteracions a l’interior –a la dècada de 1920, sota l’arquitecte d’Arts i Oficis Ernest Newton, als anys seixanta ( Country Life 16, 16 i 23 de març del 1967) i, finalment, després d’un greu incendi a 1988. Els treballs a la casa dels anys seixanta van seguir a la seva adquisició en mal estat per part de Viscount Boyd (antic polític conservador i secretari colonial) i la seva dona, Patricia, née Guinness. Van ser jardiners d’autèntica ambició, creant tres nous jardins i una caseta, encarregats de petxines que Lord Boyd havia recollit durant els seus deures colonials.

Lady Boyd, que era un fumador inveterat, va començar inesperadament el foc de 1988, amb el lamentable costum de deixar un cigarret encès a cada habitació mentre es desplaçava. Després del desastre, que va destruir l'edifici de manera efectiva, la restauració va ser objecte d'una gran execució i l'interior va ser projectat per Anthony Jaggard de la firma de John Stark i Crickmay, que va ser triada per Lady Boyd (en aquest moment vídua, Lord Boyd morint a 1983), així com el seu fill i la nora.

La part inferior del fons de pantalla xinès va sobreviure al foc. Ha estat aixecada a la paret i reeditada damunt d’un dado.

Havia tingut experiència prèvia a la reconstrucció de Gaston Grange, la casa cremada d’un amic de Hampshire. "Un altre factor", diu l'actual Lady Boyd, va ser que, ja que el senyor Jaggard es trobava a les poques hores de cotxe, sentíem que cridaria tota la seva atenció, cosa que vam fer. "

El foc va produir una tabula rasa per a arquitectes i clients i els seus efectes es celebren en un incendi encarregat especialment per a la casa. Es necessita un any més o menys per elaborar un esquema i obtenir el permís de planificació; El senyor Jaggard comenta que oficial-dom va ser de gran ajuda, amb els planificadors locals en general depenent del patrimoni anglès en forma del seu inspector, Francis Kelly.

El senyor Jaggard i el senyor Kelly havien treballat de manera amistosa durant els anys setanta per debatre sobre la possible rehabilitació del castell de Lulworth, un altre castell jacobi en esperit d'Ince. "Crec que vam confiar en els altres, que és la gran cosa", afirma Jaggard.

El menjador de la planta baixa ara té una vista sobre l'estuari del riu.

Es va decidir tornar a la disposició original del pis principal, amb tres compartiments al front i al darrere separats per una paret vertebral. La principal novetat va ser introduir una elegant escalinata en voladís al rebedor. Tal com explica el senyor Jaggard: "La circulació abans del foc no funcionava realment, amb una sola escala petita en una torre cantonada per unir els pisos, de manera que calia una mena de coordinació per tal que es pogués apreciar tota la casa." (Una segona escala, inserida als anys seixanta, va ser destruïda a l'incendi.)

Tan aviat com el visitant entra a la porta principal, l’escala s’estableix com a focus de tot el pla. Molt inesperat des de fora, és, de fet, un espai de pla D, toplit i amb una pantalla dòrica al voltant de la corba. La sorpresa és que, quan els passos exteriors han portat el visitant al pis superior, l'escala no s'agafa cap a la planta baixa. No obstant això, els clients que entrin a la porta principal no poden accedir immediatament a l'escala, però estan obligats a girar cap a l'esquerra o la dreta cap a les sales de flanqueig.

L’escala de voltes en si mateixa està construïda en un compost de pedra de terra i formigó i la balaustrada és de corbes en S de ferro forjat, elegantment dissenyada per Richard Quinnell Ltd de Leatherhead.

El sobremantel jacobí supervivent.

Just al davant de l’extrem de la sala d’escales, però només s’hi pot accedir entrant al circuit d’altres habitacions i després un passadís espinal, hi ha el saló, anunciat per una bonica porta frontal i portes de caoba dobles. Es mira cap a l'est cap al panorama sobre el Lynher i, des de les portes franceses, una escala externa de ferro colat afegida pel senyor Jaggard dóna accés a una extensió de gespa. Aquesta gespa ha quedat adossada a la vessant del turó, de manera que les habitacions inferiors podrien gaudir de les vistes superlatives sobre l'estuari.

A la cantonada nord-oest de la planta principal es troba ara una biblioteca, de sostre revestit de sostre amb les llibreries dissenyades arquitectònicament pel senyor Jaggard, una de les quals s'obre per donar accés a la sala de la torre contigua. La xemeneia aquí és especialment atractiva, sent un exemple de l’anomenada obra Bossi que va ser popular a Dublín en les darreres dècades del segle XVIII. Amb els seus elegants motius neoclàssics de color scagliola col·locats en un sòl de marbre blanc, aquest tipus de treballs pren el nom d'un artesà italià amb seu a Dublín anomenat Pietro Bossi, tot i que sembla que molt poques d'aquestes xemeneies van ser realitzades per ell.

En aquest cas, es diu que la xemeneia va ser adquirida a la dècada de 1920 per la mare de la difunta Lady Boyd, Gwendolyn, Lady Iveagh, des d'una casa de Dublín, després de demostrar-se. En el cas, tot i que va ser portada a Anglaterra, mai no va deixar la seva maleta fins que, el 1967, les tres germanes Iveagh van sortejar per a això. Lady Boyd la va guanyar i la va col·locar en una sala poc utilitzada, on va romandre, sense pietat, fins al final de l'incendi.

Un incendi de 1991 va rebre l'encàrrec de celebrar la reconstrucció posterior a l'incendi. Un fènix clava el pla de l’edifici renovat. Els esquirols, els partidaris de les armes familiars representen els propietaris.

El més destacable de tots, sens dubte, és la petita habitació de la planta baixa on va començar l’incendi de 1988. Aquesta havia estat folrada amb un exquisit paper xinès del segle XVIII, rotllos no utilitzats dels quals la difunta Lady Boyd va trobar en un cofre que va comprar en una venda a Endsleigh House, a prop de Tavistock. El foc va fer malbé una banda al voltant de la part superior de la sala, però els extrems més baixos van sobreviure en gran part sense que el vent fort del mar proper va bufar la conflagració de costat cap a una habitació contigua i després cap amunt.

El senyor Jaggard va adoptar la comoditat d’instal·lar un dado i de moure el paper xinès cap amunt, de manera que ara, després de ser restaurat per Allyson McDermott, difícilment s’endevinava que tot havia arribat a l’aspecte d’haver estat cremat a una cruixent com la resta de la casa. .

La Casa de les Conques, amb un ou d’estruç retornat de la guerra dels Boer.

Després de totes les vicissituds d’Ince, no és d’estranyar que es quedin poques restes de la decoració original del segle XVII, que consisteix en un sol sobremontat fortament restaurat amb cartutxos de corretja i figures de trompeta (una còpia dels anys seixanta es troba a la sala de billar de la planta baixa creada després el foc) i una secció d’un fris marí amb sirenes, mermen i caps de dofins; això ha estat replicat en altres llocs de la casa pels guixaires ornamentals de bany de Wheatley.

Crida l’atenció que, malgrat la precoçitat d’Ince en termes còrnics, el guix no és més avançat del que es pot trobar en moltes altres cases del West West del període.

Ince ha estat reconstruïda, replanificada i redecorada per adaptar-se a les necessitats dels seus propietaris de finals del segle XX, que han omplert les habitacions amb la seva col·lecció de mobles i pintures de forma agradable. Tan impactant i característic se sent aquest interior, que és difícil creure que es va crear a partir d’un naufragi cremat fa menys de 30 anys.


Categoria:
Jason Goodwin: "Una paret ascendent d'aigua grisa amenaçada de tirar-me a les pedres com una nina de drap"
Una impressionant cuina de camp, que s’inspira en la cuina victoriana de la mort de Lanhydrock, Cornwall