Principal arquitecturaDins el restaurat Pavelló de Brighton: "És difícil imaginar un moment més perfecte per visitar aquesta extraordinària creació Regency"

Dins el restaurat Pavelló de Brighton: "És difícil imaginar un moment més perfecte per visitar aquesta extraordinària creació Regency"

Nit al Pavelló Reial de Brighton, East Sussex. L'edifici va ser dissenyat per John Nash, l'arquitecte favorit del príncep regent. Crèdit: Alamy
  • Primera història

Després d'una important restauració del Pavelló Reial de Brighton, és possible tornar a gaudir d'un dels interiors creats per satisfer els gustos opulents del príncep regent. John Goodall fa un cop d’ull a la berlina, amb fotografies de Paul Highnam.

Més que qualsevol altre edifici únic, el Pavelló Reial de Brighton exemplifica l’esperit de la Regència. En la seva opulència, expressa la riquesa d’un regne que es coneixia no només per ser ric, sinó el més ric del món; en el seu exotisme, aquell que gaudia dels fruits del poder global; i, en el seu triomfalisme, un que encara es revelava en la victòria sobre Napoleó després d'un quart de segle d'una guerra esgotadora.

Afavorir el conjunt és l’hedonisme del mateix Regent, un home que, en moments més expansius de la vanitat i malgrat que creixia tan corpulentament que no va poder pujar i baixar les escales de la seva creació amb facilitat, es va veure com la font de la Gran Bretanya. èxit.

El saloon al pavelló real de Brighton. © Paul Highnam / Country Life

L’Ajuntament de Brighton i Hove ha mantingut i restaurat el Pavelló durant molts anys. L’any 2017, sota la direcció del Guardià del Pavelló Reial, David Beevers, aquesta obra va passar una altra fita amb la restauració de la berlina tal com va ser decorada per Robert Jones el 1823.

Aquest projecte exemplar porta uns 15 anys en la planificació, amb una tasca notable de detectius i una enorme àmplia experiència.

L'habitació, segons apareixia pre-restauració, es mostra aquí a Country Life el 1964. © Country Life Alex Starkey / Country Life

El resultat ofereix una visió fresca i convincent sobre el personatge d'aquest edifici sorprenent tal com va conèixer George IV. Aquesta sala de la planta baixa constituïa l’element central del Pavelló original iniciat el 1787 per l’arquitecte Henry Holland. Aleshores, era un "saló" neoclàssic relativament convencional, tot i que de planta circular i amb una cúpula baixa.

Un dibuix de Rowlandson mostra aquest interior original amb parets pintades per Biagio Rebecca i la porta de l'habitació més enllà d'una curiosa entrada d'un recés d'un costat de l'interior. Exteriorment, es projectava com un arc amb finestres obertes al jardí.

© Paul Highnam / Country Life

Aquí, el príncep de Gal·les (Regent de 1811) es reuniria amb els seus convidats a sopar al vespre. Va esperar que els homes es posessin a l’espera de la seva arribada, però les dones podrien seure. Quan entrava, es pujaven de peu i ell passava per sopar amb el més important al braç.

Va ser també un escenari per a danses, quan la catifa es despullaria i els taulers descalços de la zona de ball carregats amb imatges. Aquesta decoració s’hauria espatllat immediatament, però servia per al paper pràctic d’evitar que les sabates dels ballarins es rellisquessin sobre la fusta.

El 1802, la sala va ser reordenada pels decoradors Frederick i John Crace per al príncep, d'estil xinès. Com a tal, va ser el primer interior al pavelló que va adoptar un idiom exòtic. Com a part d'aquest treball, es va aplicar paper pintat xinès sobre un sòl blau a les parets i la cúpula es va decorar per semblar el cel.

© Paul Highnam / Country Life

Va ser en aquell moment que la sala es va anomenar per primera vegada el "saloon". El terme s’havia aplicat habitualment a les sales de recepció formals de les cases angleses durant el segle XVIII, però, fins aquesta data, estava relativament desfasat. Potser l’elecció de la denominació subratlla el desig del príncep d’emular formes i modes franceses (de les quals el nom Pavelló era també un préstec, referint-se a cases suburbanes dels voltants de París).

Impulsat pel triomf de la Gran Bretanya sobre Napoleó, l'interior de Crace es va adaptar encara més el 1815, quan el Pavelló va ser reformat externament per John Nash en estil indi. Al pla expandit de Nash, la berlina es va situar a sota de la cúpula central de l’elevació principal entre la nova sala de música i la sala de banquets.

L'any 1817, a mesura que s'iniciaven aquests canvis, el príncep va convocar a Frederick Crace i un dels seus subcontractistes, Robert Jones, per discutir altres modificacions a l'interior.

Se sap relativament poc sobre Jones, en gran mesura perquè el seu nom comú fa gairebé impossible identificar referències documentals amb certesa. Tot el que sabem és que va treballar per al duc de Northumberland i, a partir de les proves del seu treball al pavelló, que era un interiorista consumat i assegurat. De fet, darrerament, es va fer conegut com el “artista principal del palau”.

Probablement va ser immediatament després de la visita del 1817, quan Jones va planejar una revisió completa de l'interior. Una aquarel·la de la sala suggereix que tot l'esquema va ser maquillat breument, presumptament per jutjar el seu efecte. L’aprovació real es va fer evident i es va fer amb l’esquema amb penjades i cortines de seda, decoració de parets platejades, una nova catifa encastada teixida a Axminster i un conjunt de mobles.

© Paul Highnam / Country Life

Era d'estil indo-xinès, amb un drac que recolzava el candelabre central i una magnífica xemeneia de marbre blanc inserit amb plata i dues figures amb vestit xinès.

El 1820, el príncep regent va accedir finalment al tron ​​com a George IV i va començar a traçar la seva transformació al palau de Buckingham, ocupant el castell de Windsor com a residència principal. Els treballs per a la redecoració de la berlina de Brighton van continuar, però el seu interior es va completar el 1823.

El nou esquema tenia una aparença molt menys frívola que els interiors del Pavelló i, en termes estilístics, redolorava l'estil Imperi popularitzat a París des de la dècada de 1790 per Percier i Fontaine, molt patrocinats per Napoleó.

En aquest sentit, la berlina s'assembla molt més als interiors de George IV a Windsor que a la decoració del Revival francès executada en nom d'altres patrons rics que es van lliurar a aquests interiors durant aquest període, especialment els executats per Benjamin Wyatt per al germà del rei, el duc de York a York House (actualment Lancaster House), el duc de Wellington a Apsley House i la duquessa de Rutland (mestressa del duc de York) al castell de Belvoir. Tots van assumir les formes del disseny francès del segle XVIII, que Wyatt va descriure com l '"estil de Lluís XIV".

Dit això, confús, la berlina feia referència directa a Lluís XIV per la seva insòlita combinació de colors entre vermell, or i plata. La darrera és una gran raresa en la decoració interior anglesa i la font d'aquesta particular paleta de colors sembla ser Versalles. Pot ser una referència implícita al Rei Sol que la sala va incorporar el motiu repetit d'un gira-sol, més rellevant com a peça central de la catifa.

© Paul Highnam / Country Life

És emblemàtic de la pura opulència del nou interior que els seus armaris supervivents estan tallats tant a l'interior com a l'exterior, mirallades de superfícies interiors que reflecteixen la fusteria ornamental.

George IV va tornar a Brighton només dues vegades per estades prolongades abans de la seva mort el 1830. Els interiors del Pavelló ara van incorporar mobles de la residència londinenca del Príncep Regent, Carlton House, que va ser enderrocada el 1827. El escriptori de Napoleó va ser fins i tot instal·lat al dormitori de George IV, clar. evidència de l’auto-glorificació admiració del rei pel seu rival derrotat.

Es té constància que el seu germà, Guillermo IV, també va visitar l’edifici i va utilitzar la berlina per inspeccionar l’obra de l’escultor Behnes. La reina Victòria i el príncep Albert també van venir al pavelló, tot i que el primer sembla que va oferir poca intimitat i va decidir vendre-ho. El príncep va admirar molt les habitacions principals, però, tot i així, l’edifici va estar recollit i gran part dels mobles i molts dels accessoris van ser retirats el 1847–48. Alguns, com el candelabre de Saloon, es van dirigir a Windsor, però molts més van passar al palau de Buckingham, on van ser incorporats a l'ala erigida per Edward Blore.

Cèlebrement, i a les portes de l’oposició, l’ajuntament va comprar el pavelló el 1850. No només el va salvar de l’enderroc, sinó que va redecorar l’interior del saló. El sostre actual i la seva estrella central es van crear probablement el 1864. Després, el 1896, JG Crace, un altre de la dinastia dels decoradors londinencs, va redecorar la sala.

L'estrella del sostre és un dels diversos ulls cap a Versalles. © Paul Highnam / Country Life

Al mateix temps, la reina Victòria va tornar diversos accessoris que havien estat retirats del pavelló, inclosos els marcs de portes de la berlina Un altre dels seus regals, probablement, va ser un fons de pantalla d'exportació xinesa, que per error creia que havia penjat aquí. Les portes i paper pintat es van instal·lar durant els treballs de restauració dels anys 30, juntament amb algunes de les pilastres originals de Jones donades per George V.

El 2002, els danys de l’aigua al saloon van revelar rastres de la decoració de Jones. Un esquema relativament modest per restaurar-lo va créixer de sobte molt més ambiciós després del descobriment del patró per a la seda original emprada a l’interior per la històrica consultora tèxtil Annabel Westman. Mitjançant una combinació d’evidències, que inclouen gràfics fotogràfics, fragments de teixit i una mostra del llibre d’un comerciant, va aconseguir identificar el que el proveïdor de la sala el 1823 va descriure com “Geranium de la seva majestat i seda de color daurat”. Humphries Weaving és un model d'inspiració francesa i ha estat teixit per a aquesta restauració.

Ian Block dels tallers AT Cronin va fer noves cortines i va penjar els panells de seda. Les sumptuoses guarniments van ser subministrades per Brian Turner i Heritage Trimmings, i les trenes i muslins per Context Weavers.

© Paul Highnam / Country Life

Mentrestant, es va començar a crear una creació similar de la catifa del 1823. Segons els comptes de Jones, la catifa original costava la suma príncep de 620 £. Va supervisar personalment el procés de teixit del teler “per tal de fabricar un disseny inusual i complex que pugui fabricar el fabricant sense errors”. No obstant això, després de la seva retirada el 1847, va ser tallada per a la seva reutilització al palau de Buckingham. George V va retornar alguns dels fragments el 1934. Aquests, a més d’alguns dibuixos de disseny i vistes històriques de l’interior, han permès que tot el disseny es pugui reunir per Anne Sowden, membre permanent de l’equip de conservació del Pavelló.

Es necessitava sis mesos per al dissenyador de moquetes Jess Shaw, sota la supervisió del director de disseny Gary Bridge, per digitalitzar el disseny d'un teler operat per ordinador a Axminster Carpets. La catifa original es va teixir amb 26 colors diferents, però el reemplaçament ha refinat el disseny per incorporar-ne 12.

© Paul Highnam / Country Life

Amb la prova de fragments exposats de la decoració de la paret, la Sra. Sowden també va treballar en el problema de tornar a crear la coberta de fulles i flors de Jones. Va perfeccionar l’acabat de perla polida del terra i el patró, aplicat amb unes plantilles tallades a làser.

Els 12.000 motius (cadascun que triguen uns 16 minuts a formar-se) s’han aplicat durant dos anys amb platí més que plata, per dissuadir el tenyit. Es trien cadascuna amb ombres en dos tons de color lila.

Tan aviat no s'ha aconseguit aquesta restauració de fita que un altre projecte engrescador. Com a part de la restauració del palau de Buckingham, l'ala construïda per Blore, que va absorbir tants fragments del pavelló a la dècada de 1850, es va retirar temporalment dels seus mobles. Per tant, la reina presta un gran nombre al pavelló durant un període de tres anys. Els préstecs haurien d’instal·lar-se al setembre d’aquest any.

Quan estiguin al seu lloc, els interiors apareixeran de forma més completa tal com eren coneguts per George IV que en cap moment des de la ruptura de l’interior el 1847. Costa d’imaginar-se un moment més perfecte per visitar aquesta extraordinària creació de regència. .

El pavelló reial de Brighton està obert al públic durant tot l'any; vegeu Brightonmuseums.org.uk/royalpavilion per a horaris i preus d'entrada.


Categoria:
En Focus: L’artista que va ser votat com a pintura nacional de Noruega, aconseguint finalment el reconeixement que es mereix en altres llocs
En focus: L'antic temple romà que es trobava sota Londres, descobert durant més de 17 segles.