Principal arquitecturaMagistral i pintoresc: The Master's Lodge del St John's College, Cambridge

Magistral i pintoresc: The Master's Lodge del St John's College, Cambridge

Crèdit: Justin Paget
  • Primera història

Entre 1863 i 1865, Sir George Gilbert Scott va crear una nova lògia per al Master of St John's College, Cambridge. Després de la seva recent restauració, Jeremy Musson narra la història d’aquest notable projecte. Fotografies de Justin Paget.

Cambridge està ple de moments sorprenents. Les visites dels edificis indiquen històries més llargues que no sempre són fàcils d’interpretar a primera vista. Al St. John's College de Cambridge, el Master's Lodge és una casa independent, discreta, però senyorial, conreada i emmagatzemada amb pedra pàl·lida. Vist pels arbres de l'altre costat del riu (o potser des d'un punt que passa), té un aire bucòlic que parla dels canvis ideals de mitjan segle XIX.

D'estil generalment normal, el seu maó vermell està amenitzat pel tipus de bolquer negre afavorit a Cambridge del segle XV i principis del segle XVI, com a la Primera Cort de Sant Joan construïda el 1511-20. La lògia encara serveix per a la finalitat per a la qual va ser construïda com a residència oficial del mestre universitari. El gran vestíbul d’entrada, el saló i el menjador acull reunions, recepcions i esdeveniments universitaris i el seu allotjament més privat s’ha vist augmentat per la conversió de l’ala dels antics servents.

L'oriel del saló té vistes als jardins

La necessitat d'un nou allotjament va ser el resultat directe de l'escala ambiciosa de la dramàtica nova capella de Sir George Gilbert Scott per al col·legi, que va arrasar els antics allotjaments del mestre el 1863–64. Els visitants de la capella avui seran perdonats per haver pensat que es veuen a la catedral de Cambridge, per la qual cosa l'èmfasi és la declaració de confiança institucional de Scott.

Scott va ser introduït en l'estil gòtic per la Cambridge Camden Society i les publicacions d'AWN Pugin. Amb l'ajuda d'una gran oficina, va treballar en més de 800 edificis durant els seus 35 anys de carrera i la seva pràctica d'església va incloure la restauració de 25 catedrals. Quan va morir el 1878, va ser enterrat a l'Abadia de Westminster i els seus ritus funeraris van ser "els més grans mai concedits a un arquitecte britànic".

The Master's Lodge adopta la forma dels edificis universitaris de Tudor

Scott era un teòric de l’arquitectura. En les seves observacions sobre l'arquitectura secular i domèstica de 1857, va escriure sobre l'estil gòtic que era "preeminentment lliure, comprensiu i pràctic; disposat a adaptar-se a tots els canvis d’hàbits de la societat ”. També va pensar endavant, argumentant que el vidre de la placa era "un dels invents més útils i bells del nostre dia, i eminentment calculat per donar alegria a una casa", com es va demostrar a la sala.

Va citar a Pugin sobre els principis del bon disseny domèstic: "Cada persona hauria de ser allotjada a mesura que es converteixi en la seva estació i la seva dignitat", cosa que va tornar a conformar el seu pensament sobre la casa lestra del mestre.

La sala principal. A la seva esquerra hi ha un retrat de Lady Margaret Beaufort, fundador i patró de la col·lecció, del segle XVI

Això té una mica del caràcter d’una gran rectoria alta victoriana (o potser un palau proto-bisbe) i se sent lligada a la visió de la capella semblant a la catedral. El variat tractament de les finestres proporciona una asimetria i un enllaç visual deliberat amb el personatge de principis del segle XVI del primer tribunal del col·legi.

A Secular & Domestic (2013), Richard Butler ha explorat la relació entre els escrits de Scott i la lògia i ha aclarit de manera eficaç l’evolució del disseny, de les quals, desconcertadament, hi havia cinc iteracions, cadascuna en un lloc diferent (en un moment determinat, El pla de lloc es va crear amb un esquema de paper de la lògia que es podia fixar en diferents llocs).

El menjador. La decoració de la xemeneia gòtica va ser probablement Scott Jr

El primer esquema de Scott per a la universitat, el 1862, va suggerir una nova capella i un pati amb la lògia integral per a un rang que donava al riu. Més tard aquell any, es va presentar una opció més conservadora, imaginant la retenció de l'antiga capella com a passadís d'una nova capella i suggerint una ampliació dels allotjaments del mestre original cap al nord cap al Bridge Street. Una tercera proposta era per a una casa pràcticament independent, que sortia cap al nord des d'una línia situada al centre del segon jutjat. El 1863, un quart pla va imaginar una lògia autònoma al voltant de tres costats d'un petit pati, més a prop del River Cam, però es va apropar per un llarg trajecte des del carrer de Sant Joan.

La cinquena –i executada– proposta era un llarg bloc rectangular que corria fonamentalment cap a l’oest, entre el col·legi i el riu, amb una entrada independent des del carrer Bridge. Més de 30 edificis (inclosa una antiga fonda, habitatges, cavallerisses i botigues, d’origen medieval) van ser enderrocats per proporcionar un lloc net. Quan es va construir, el lodge estava menys aïllat visualment perquè encara es van enderrocar més cases orientades al carrer per deixar pas a la cort nord del 1938–40, dissenyada per Edward Maufe, i la seva extensió a la capella del 1880.

El Oak Room recicla materials dels edificis derruïts de la universitat Tudor

Una ala baixa i reduïda corre cap a l'oest de la lògia, amb oficines domèstiques a la planta baixa i allotjament als servidors a la primera. Els estables es van construir el 1876.

Els allotjaments anteriors del mestre estaven a prop de l'antiga capella i estaven vinculats a la sala del col·legi. Com va dir Willis & Clark, en la seva gran història de l'arquitectura de la universitat, publicada el 1886: "Els allotjaments estaven generalment disposats que el Mestre podia arribar a les oficines principals del centre universitari." L'allotjament del mestre original es va veure millorat amb l'afegiment d'una galeria llarga (actual Sala Combinada) durant l'edifici del segon jutjat el 1598-1602, però, al segle XIX, els allotjaments d'aquest mestre es consideraven "inconvenientment petits", encara que fos convenientment convenient. situat.

Un cop acordada la proposta de Scott per a la nova capella, es comptaven els dies de l’històric edifici en què va habitar el bisbe Fisher –cortesa per Lady Margaret Beaufort, mare d’Enrique VII i fundador del col·legi–. Tot requeria un replantejament greu de la configuració immediata. Scott va escriure sobre les altres alteracions associades a la nova capella: "Consisteixen en l'allargament de la sala, l'adaptació de la galeria contigua als usos d'una sala combinada més gran i menor, amb l'escala necessària que els porta i l'erecció. d’una nova lògia de màsters ”. L'edifici, va predir, costaria "7.500 £ o una mica més".

L’escala principal, penjada amb retrats, s’aixeca cap a un gran vitrall

L’Ordre del Col·legi, del 4 de juny de 1863, va acceptar la licitació de Messrs Jackson i Shaw per a l’erecció de la capella, en pedra d’Ancaster i per a “l’erecció de la Nova Lògia de Mestre amb apòsits exteriors a la pedra de terra de Bath Box”. Messrs Holland & Son també va subministrar una quantitat important de mobles el 1865, alguns que eren propietat del col·legi i alguns que el mestre va encarregar.

Els interiors són especialment destacables per l'ús de panells recuperats, sostres de fusta modelada i xemeneies de pedra tallada, sense precedents a Cambridge. Això va ser més que un salvament i un inici de l’enfocament de la “sala d’època” que es va desenvolupar en museus com el V&A. Si Scott o William Bateson –el mestre agudíssim i reformador– o altres de la beca van insistir en la retenció d’aquests accessoris històrics per al nou allotjament no està clar, però evidentment va crear un vincle físic directe de tornada amb els fundadors del col·legi i el seu entorn històric. .

Gavin Stamp suggereix que George Gilbert Scott Jr es va fer càrrec dels interiors de la lògia. Ja estava relacionat amb el seu pare abans de matricular-se com a estudiant al Col·legi Jesús de 1863–66 (també va ser breument un company seu). Ell mateix va dir que la seva carrera com a arquitecte va començar el 1863, així que
va combinar clarament els seus estudis amb el seu pare en projectes de Cambridge. Més tard a la dècada de 1860, va assumir la restauració de la sala del seu pare a Peterhouse i va substituir Waterhouse al col·legi de Pembroke a finals dels anys 1870.

Fins ara, no s’ha sorgit cap evidència documental que demostri a Scott Jr que prenia el paper principal amb els interiors de la logia, però les proves circumstancials i visuals són persuasives. Per exemple, no hi ha exemples coneguts de Scott Sr que recicla els accessoris històrics en els seus projectes domèstics i aquest treball s’assenta molt més feliç amb els interessos laborals i estètics de Scott Jr.

En aquesta dècada, va estar a prop del cercle de Morris, amb les seves idees evolucionants sobre la protecció del teixit històric supervivent. La correspondència també mostra que Scott Jr va assessorar personalment la pintura a la sala ampliada el 1867 i que també va instal·lar part de l’antiga pantalla de l’antiga capella de l’Església Whissendine de Rutland el 1867–9.

Notablement, les decisions es van prendre clarament fins i tot quan els edificis antics estaven enderrocats a Sant Joan. Una carta datada el 12 de maig de 1885, del Bursar Júnior Charles Taylor, fa llum sobre els enderrocs de 1863: "El contracte original de la Lògia era de 9.000 £ i es va augmentar fins a 11.000 £ després del descobriment del bell sostre de l'antiga Combinació. Habitació per sobre d’un sostre normal emblanquinat. El roure vell era molt dur i la feina per preparar-la per als sostres de la lògia era molt costosa. "

Aquesta darrera es refereix gairebé amb seguretat al sostre de fusta modelada de la sala de la sala. També resulta interessant veure en els plànols originals dels arxius universitaris fins a quin punt es va informar de tot el disseny per la necessitat d’acollir aquests elements.

El vestíbul d’entrada petit està equipat amb panells vells reciclats de tres fonts diferents i el petit vestíbul contigu té una xemeneia datada el 1560. El vestíbul principal, revestit amb revestiments del segle XVI de dues fonts, és un ampli acostament a les principals sales de recepció amb una finestra de la badia orientada al nord. Està dominada pel seu sostre del començament del segle XVI i la xemeneia de principis del segle XVII extreta també de les habitacions del Primer Tribunal.

Al sud, hi ha el saló de sostres alts i el menjador, amb altes finestres orientades al jardí. Un disseny anterior mostra una porta entre aquestes dues habitacions, que falta a la iteració final. Això va ser corregit, el 1952, per la inserció d'una porta doble baixa per l'arquitecte i el company del col·legi Alec Crook, però Scott (o els Scotts) segurament l'haurien fet més alta. En aquestes dues àmplies sales es troben xemeneies gòtiques, tallades per Farmer i Brindley i pintades amb delicadesa en motius gòtics tardans, molt probablement dissenyats per Scott Jr.

L’escala principal de roure, amb una sòlida balustrada de panells plegables de llenç del segle XIX, es troba a l’oest de la sala i s’aixeca fins al primer pis, amb vitralls subministrats per Thomas Baillie & Co (tot sota un altre reciclat del segle XVI. sostre). Aquesta s'eleva fins al primer pis i un alt passadís que divideix les habitacions al nord i al sud - la secció a l'est de l'escala ha reutilitzat bigues de sostre del segle XVI.

Des del replà es troba la Oak Room (mostrada com la sala del matí segons el pla de Scott), que és, efectivament, un reassemblatge minuciós de la gran cambra del bisbe Fisher, amb els panells, el sostre i la finestra d'oriel reciclats dels allotjaments originals. La xemeneia de la dècada del 1860 sembla haver estat retirada en algun moment.

El Master's Study, també orientat al sud, té una gran finestra (part d'una projecció de dos pisos del front del jardí), un sostre reciclat del segle XVI i paperera probablement de finals del segle XVII o principis del XVIII.

Avui, el lodge té un aire de permanència sòlida, cosa que els dos Scotts havien d’esperar, i tot i això no sempre s’ha admir. Pevsner va ser una mica destituïdor en el volum de Cambridgeshire dels 'Buildings of England' - publicat el 1954 mentre era un company de la universitat - i, abans d'això, el pla director de 1930 de Maufe va proposar la seva demolició i substitució per una casa clàssica més petita, més a prop de el riu. Afortunadament, només una part d'aquest pla es va executar abans que la segona guerra mundial intervingués i la lògia va sobreviure.

El 2007, la lògia va ser restaurada amb cura sota la direcció de l'actual mestre, el Prof Christopher Dobson. Magistral i pintoresc, sobretot en el període estiuenc, amb glicèries pujant a les parets - la lògia és àmpliament utilitzada i molt apreciada com a part important de la història del col·legi i que revela la recerca de la identitat estètica i institucional de Cambridge en l'època de reforma.

Agraïments: Richard Butler i Gavin Stamp


Categoria:
Una nit al ballet sota les estrelles, més xampany, sopar, vi i B&B per només 145 £
La modernitat de Dbeyon Abbey encara funciona, amb tota comoditat, tret de la cara de Carson