Principal arquitecturaMarston House, Somerset: un magnífic exemple d’enriquiment victorià d’una gran casa de camp georgià

Marston House, Somerset: un magnífic exemple d’enriquiment victorià d’una gran casa de camp georgià

El vestíbul de l'escala afegit el 1858 va ser dissenyat per Edward Davis de Bath. Crèdit: Justin Paget
  • Primera història

Una de les cases importants de Geòrgia del sud-oest d'Anglaterra ha estat rescatada a la vora de l'enderroc. John Robinson informa de la notable història d’aquest edifici i del seu retorn a l’ocupació privada. Fotografies de Justin Paget.

Marston gaudeix d'un entorn excepcional envoltat d'un paisatge del segle XVIII excel·lentment dissenyat. El seu front sud, de més de 400 peus de llarg, fa un gran repàs per la vall de Witham i amb arbres i una juxtaposició de famosos parcs enjardinats. A l'esquerra, l'orientació està ocupada per Heaven's Gate a Longleat, una obra mestra del segle XVIII de Capability Brown. A la dreta es troben els contorns densament plantats de Stourhead, amb la torre d'Alfred, aixecada per Henry Hoare a la dècada de 1760.

L'improcés immediat dels exemplars arbres, plantacions i un gran llac és poc distingit, el parc de Marston ha estat plantat a principis del segle XVIII per Stephen Switzer i modificat cap al 1820 per William Gilpin, arxiprest del pintoresc.

Durant 250 anys, Marston va ser la principal llar anglesa de la família Boyle, Earls of Cork i Orrery. Després de la seva venda el 1905 per la 10a Earl i una breu continuació com a casa privada en mans de la família Bonham-Christie, va passar a l'ús institucional entre les Guerres Mundials, convertint-se en hotel als anys trenta, abans de ser subdividida en 10 pisos. . Requisicionat per l'exèrcit a la Segona Guerra Mundial, va ser mal perjudicat pels soldats nord-americans de gran esperit durant el dia fins al dia D i va quedar semi-abandonat.

Va sorgir en el moment d'unir-se a la crida melancòlica de cases de camp enderrocades en l'època de la postguerra i va caure en la deserència abandonada. Es va sol·licitar el consentiment immobiliari catalogat per a la demolició i es va denegar fins al 1973.

La casa de Marston va ser comprada per John i Angela Yeoman pels propietaris de pedreres locals amb esperit públic amb 22 hectàrees de terra. La seva intenció era tant convertir la casa abandonada en la seu social de la seva empresa, Foster Yeoman Ltd, com salvar part del patrimoni arquitectònic de Somerset. Els Yeomans van emprar Geoffrey Butcher de Robert Butcher i Son of Warminster per reparar l'estructura entre el 1985 i el 1990, utilitzant materials i mètodes tradicionals, especialment la maçoneria i la maçoneria de gran qualitat.

L’edifici no només va requerir un re-sostre total i unes reparacions estructurals àmplies, sinó que es va considerar que l’interior va quedar fora de la redempció. Tanmateix, sota la direcció de la senyora Yeoman, es van reinstal·lar les sales i l'escala principals, es van restaurar guixats i es van reinstal·lar les xemeneies que faltaven. Les dependències del plainer s’adaptaven convenientment al modern espai d’oficines i el nou ús va donar vida a la casa durant els següents 20 anys.

Dissenyat per Samuel Wyatt el 1772, la biblioteca, amb les seves inusuals llibreries serpentines, va ser ampliada per Edward Davis el 1858.

Després de la mort del senyor Yeoman, Marston va ser adquirida per Timothy Sanderson, un entusiasta de l'arquitectura de Geòrgia, amb la intenció de convertir-la de nou en casa privada. També s'han recuperat i restaurat zones del parc i es reformen i es decoren els interiors adequadament per reanimar el seu caràcter dels segles XVIII i XIX.

És sorprenent que una casa de la mida i la qualitat de Marston hagués de ser tan poc coneguda. Les investigacions i publicacions de Michael McGarvie han desvelat, però, la complexa història del lloc i ha permès que la seva obra s’utilitzés en aquest article. El primer impacte és d’un habitatge mig georgià, però la història és més complexa que aquesta. Una antiga casa medieval fosava a mig quilòmetre de distància. Pensat que al segle XVIII era un lloc romà, va excitar l’interès de Sir Richard Colt Hoare de Stourhead, que, després d’una visita el 1801, va assenyalar tristament: “Només és el relicte d’una casa pairal amarrada”.

La primera casa del lloc actual es va construir a principis del segle XVII i es va descriure com a nova el 1641. El lloc havia canviat de mans amb freqüència després que el casal hagi estat allunyat de la Corona per Elizabeth I el 1596, però la seva història moderna va començar només a El 1641, quan el "gran comte" de Cork va comprar el lloc per al seu fill petit, Lord Broghill, va crear el 1660 el primer comte d'Orery.

La casa era aleshores un bloc en forma d’U, que encara constitueix el centre de l’actual mansió georgiana (una finestra esmorteïda i algunes portes arquejades d’uns 1600 sobreviuen al soterrani).

Quan es va adquirir per primera vegada, Marston va ser utilitzat com a habitatge, però el seient principal de la família a Charleville a Irlanda va ser incendiat per l'exèrcit de Jaume II el 1690. Després de la mort de la seva mare, Mary, el 1710, el quart comte d'Orryry, que ja havia estat nomenat Lord Tinent de Somerset, va dirigir la seva atenció per reconstruir Marston. Era diplomàtic, home de lletres, soldat i científic. L’instrument astronòmic per mesurar els moviments dels planetes, l’orrery, porta el seu nom.

Va engrandir la casa i la va fer simètrica, però va mantenir el seu caràcter alt i de moda, amb doble centre encastat i teulades altes. Va emprar el paisatgista pioner Stephen Switzer (alumne de Londres i Wise i autor de Ichnographica Rustica ) per distribuir els jardins i el parc als anys 1720 i 1730, amb la formalitat al voltant de la casa però integrant-se en un paisatge gestionat naturalment més enllà, ja que, com ell va declarar, "una transició gradual de l'art final a la natura salvatge és agradable i calmant".

Lord Orrery va escriure a un amic Tom Southerne el novembre de 1733: "Som treballadors tant dins com sense portes, però als jardins hi ha Hannibal, i treballant entre roques més obdures que els alps". Els resultats es mostren al gravat al volum IV de Vitruvius Britannicus (1739) de Badeslade i Rocque.

El 5è comte (que també va heretar el títol de Cork del seu cosí el 1753) va remodelar la casa a principis dels anys 1750 (els caps d’aigua de pluja són de 1751). Aquest front de cara donà al front sud una forma palladiana de segona generació. Va utilitzar un arquitecte i constructor de grutes londinenc desconegut James Scott, tot i que la força que es va moure va ser el fill de Lord Orrery, el jove de 21 anys, Charles, vescomte Dungarvan.

Lady Orrery va registrar que "els plans van ser aprovats o dissenyats per Lord Dungarvan el geni del qual està molt inclinat cap a l'arquitectura". Malauradament, va predir el seu pare per no heretar mai la casa que va ajudar a millorar.

Una vista de la casa des del sòl ascendent immediatament cap al nord, que mostra el pòrtic o el frontis que no projecta.

El soterrani estava amagat per una terrassa, les finestres arrebossades, es van afegir arquitraves clàssics i es va reconstruir la teulada i es va acabar amb un parapet balustrat. Es van afegir ales llargues inferiors a banda i banda, portant la façana a 365ft (es va ampliar encara més al segle XIX). L’ala oest tenia habitacions familiars i l’ala est la cuina i les oficines. Amb frontons centrals i finestres en arcs en blanc, aquestes ales tenen un caràcter peculiar que mostra la mà amateur de Charles.

Al voltant de 1772 es van realitzar modificacions del Earl per Samuel Wyatt, sent un dels primers treballs de Marston. L’evidència d’això és la inclusió d’un llibre de comptes per a Marston, al costat del Panteó, el saló Berechurch i els jardins de la primavera en el fons del retrat de Samuel Wyatt de Lemeul Abbott (1772). L'abast del treball de Wyatt no està clar, però va incloure algunes de les sales principals, com la biblioteca i el saló, tot i que després es van modificar.

La contribució de Wyatt a Marston va continuar en el temps del VIII comte de Cork i Orrery quan la columnata jònica grega central i dos pòrtics pilastrats quadrats flanquejats van ser afegits cap a 1817 per Jeffry Wyatville, ajudant a centrar la façana extensa. També va remodelar l’interior, incloent una ampliació del saló en un gran escot amb sostre de tenda de guix. No hi sobreviu ni dibuixos ni comptes, però Lord Cork figura com un dels clients de Wyatville a la part posterior del seu retrat de Henry Wyatt.

El front sud de la casa s’ha allargat amb el pas del temps.

Al mateix temps, es va remodelar el parc, amb nous impulsos, lògies i la creació del llac, "Marston Pond", sota la direcció de Gilpin. L’antiga església parroquial havia estat traslladada cap a l’oest el 1786 per millorar la vista des de la façana de la casa.

Malgrat el seu aspecte general georgià, Marston és avui una creació victoriana. Deu una part dominant del seu caràcter actual a la remodeladora escombrant de mitjan segle XIX per part del nou comte, que es va casar amb Emily, filla del molt ric marquès de Clanricarde i va utilitzar la seva dota per transformar l'interior.

Moltes de les funcions més memorables daten d’aquesta remodelació victoriana, que va reorientar la casa. L’entrada es va traslladar de sud a nord, on es va crear un efecte arquitectònic sorprenent sobre un terreny inclinat. Un frontis de pedra sense finestres que data del 1858 projecta una porta de frontons gegant clàssica. Això dóna accés a mig nivell al replà a la monumental sala d'entrada de la plaça i a una magnífica escala de pedra de dues branques més enllà. L’espai s’eleva a través de tres plantes amb un efecte impressionant.

El conservatori de 1871 es va construir al lloc de l'antiga bugaderia. El seu interior està magníficament articulat per arcs de pedra monumentals.

Tal com va escriure l’historiador local Samuel Cuzner el 1867: “L’interior de la sala és magnífic i impactant, no només per les seves dimensions altes i àmplies, sinó també per la llum de la llanterna a la part superior”. Aquest últim és notable i probablement inspirat en la cambra Waterloo de Windsor, ja que té el mateix rastrejat nàutic dels costats vidriats. Si fos així, la inspiració hauria vingut del mateix Lord Cork, que era un cortesà: ajudant de campament a la reina Victòria, mestre dels Royal Buck Hounds i mestre del cavall.

El personatge monumental es veu millorat per columnes jòniques gegants agrupades que recolzen arcs el·líptics i l'ús de tota la millor pedra de carreus de cervesa. L’ampli vol central d’escales condueix cap a l’enfilació de les habitacions principals que s’estenen al front del sud a nivell del jardí i volos laterals simètrics i voltes simètrics, vigilats per balustrades rococó de ferro colat que donen accés als pisos superiors.

Durant la Segona Guerra Mundial es diu que soldats nord-americans van intentar pujar les escales en un jeep i van provocar que una part de l'escala s'esfondrés. Els danys foren ben fets pels maçons de Geoffrey Butcher. També van fer les parelles de xemeneies de pedra clàssica adequades a banda i banda de la sala, que van substituir els originals perduts de fusta tallada.

L’arquitecte per aquest tour de força i totes les modificacions victòries a Marston va ser l’arquitecte de la ciutat de Bath, el majore Charles Edward Davis, de la FSA (1827–1902), responsable d’excavar i restaurar les banyes romanes. Les habitacions georgiques de Marston eren petites i de sostre baix, no adequades al gran entreteniment victorià, i Lord Cork i Orrery les van ampliar agafant els passadissos d'accés anteriors al nord i afegint una nova galeria més àmplia al darrere.

La casa gaudeix d’unes vistes esplèndides del paisatge.

Curiosament, la seva obra és de caràcter georgià. Gairebé va doblar la mida de la biblioteca de Samuel Wyatt, però va copiar i ampliar acuradament les llibreries de serpentina inusualment elegants de la nova part. A l'extrem oest de l'ala sud, va crear una gran sala de ball. Les parets estan revestides de panells en marcs d’estuc de l’estil Flitcroft i festons rococó. És probable que es varen inspirar en la feina perduda del 1740 a la casa. La xemeneia original de marbre va ser destruïda a la Segona Guerra Mundial i ha estat substituïda per un disseny del segle XVIII adequat en fusta tallada.

El punt culminant de la casa és el conservatori, que s’aborda des de la sala de ball a través de portes de vidre de placa enmarcades amb llautó. Això es va afegir el 1871 al lloc del vell safareig. Restaurat de la ruïna pels Yeomans, és un dels millors supervivents del seu tipus en una casa de camp anglesa, comparable amb la de Flintham a Nottinghamshire.

Marston és un exemple sorprenent de la revifalla contra les probabilitats de la casa de camp anglesa a finals del segle XX i principis del XXI. Com a restaurada pels Yeomans i millorada i proporcionada per l'actual propietari, es pot tornar a veure no només com una de les grans cases geòrgiques del País Oest, sinó com un magnífic exemple de l'ampliació i l'enriquiment victorià d'una casa de camp a una forma que simpatitza amb el seu caràcter clàssic original.

Agraïment: Michael McGarvie


Categoria:
La meva pintura preferida: Jenny Uglow
En elogi de les rossinyoles: "He escoltat càntics gregorians a les catedrals gòtiques, però la millor interpretació musical que he sentit mai va ser fora del dormitori una nit"