Principal arquitecturaPalazzo Grimani, Venècia: Tot el palau del segle XVII restaurat per un arquitecte britànic

Palazzo Grimani, Venècia: Tot el palau del segle XVII restaurat per un arquitecte britànic

Crèdit: © Colin Dutton / Country Life Picture Library
  • Primera història

Clive Aslet revela que la restauració d'un palau venecià de l'arquitecte John Simpson va revelar inesperadament un esplèndid esquema de decoració del segle XVIII. Fotògraf Colin Dutton.

Molts lectors de Country Life deuen haver somiat amb tenir un apartament a Venècia. Els que encara han resistit la temptació haurien de deixar de llegir ara. Per aquí hi ha tot un palau del segle XVII restaurat per l'arquitecte John Simpson i la seva dona, Erica, amb un efecte impressionant. Només aquells que saben com va ser durant la seva encarnació anterior, com el Bridge Club de Venècia, poden apreciar l’abast de la transformació. Pocs podrien haver endevinat que un esquema de decoració en gran part del segle XVIII estava amagat a sota de les capes de nicotina, pintura, parquet i seda groga, però el salt de fe dels Simpsons ha donat els seus fruits. La fortuna ha afavorit els atrevits.

El palau era una de les propietats venecianes propietat de la família Grimani, patricis molt destacats a la vida de la ciutat; van produir tres doges, dos cardenals i dos bisbes. Per aigua, es troba a prop de la plaça de Sant Marc i, en termes venecians, en un lloc relativament elevat, a 3 metres per sobre de la plaça. Quan St Mark's té un genoll profund, l'aigua només obre les portes del Palazzo Grimani, de manera que la planta baixa destinada a l'emmagatzematge - el magazzino - roman sec.

No hi ha cap façana del canal, però la façana principal dóna a una extensió del Camp de Santa Maria del Giglio, giglio que significa gendre, una referència a la flor de l'Anunciació. Aquesta església fou originalment –i encara sovint és coneguda- com a Santa Maria Zobenigo, després de la família Jubanico, que la va construir al segle IX; el canvi de nom data de la reconstrucció després de la mort, el 1679, d’Antonio Barbaro, capità del mar i governador de l’Imperi venecià. Barbaro i la seva família presenten un paper destacat a la façana de marbre fins a l'exclusió gairebé completa de les imatges religioses.

Es desconeix la data de la construcció de Palazzo Grimani. A l’interior, les primeres obres d’arrebossat supervivents, un esquema de flors i plafons en què es troba el color del guix propi, es poden datar, estilísticament, cap al 1700. L’edifici apareix, a més, en una representació de l’església i la plaça de Canaletto., ara a la Col·lecció Wrights-man del Metropolitan Museum de Nova York. Això mostra el palau amb només dos pisos més que els quatre actuals; en una ciutat on la terra era excel·lent, els palazzi sovint es construïen en dos pisos, després s'incrementaven segons les necessitats, per exemple, per allotjar els nens a mesura que augmentaven.

En aquest cas, l'edifici es va elevar a la seva alçada actual durant dos anys més durant el segle XIX. Al mateix temps, el vestíbul d’entrada de doble alçada original, que probablement contenia una escala imperial, es dividia verticalment en dos espais, cadascun amb la seva pròpia escala. Això va fer que la part superior de l’edifici, amb el seu segon piano noble, fos independent del baix.

El palau tenia un sostre de panteil poc profund, damunt del qual s’alcen xemeneies altes de tipus típicament venecià amb fuites altes i cons invertits, un disseny destinat a contenir cendres calentes en una ciutat densa vulnerable a incendis destructius.

Avui, la façana està coberta amb estucs de color groc clar (Canaletto la mostra com a vermella); al centre del piano noble del segle XVIII hi ha una arcada de sis columnes jòniques de pedra blanca, amb dues finestres de capçalera rodones a cada costat. Tot i que ara s’ha anat per la teulada i les xemeneies, en tots els altres aspectes, el palau tal com va aparèixer al segle XVIII és el que ara era propietat dels Simpsons.

Es té una vista del somptuós dormitori de convidats amb el seu llit de caoba de quatre cartells, amb el seu dosser alt de cúpula penjat amb uns pals de seda blava. © Colin Dutton / Country Picture Picture Library

Una de les curiositats de l’ordenació interior de l’edifici del segle XVIII és un nivell intermedi separat de les sales principals per panells de trams. Aquesta planta intermèdia, o entresòl, devia servir
una galeria de menestrels fins al menjador actual, ja que està clar que estava destinada a la música. Aquest acord podria suggerir que, quan es va construir el palau per primera vegada, servia de casino.

A la Primera República, els jocs d’atzar havien estat prohibits per pena de diversos càstigs horribles. No obstant això, la batalla contra el passatemps aristocràtic popular es va perdre al segle XVII i és temptador pensar que el Palazzo Grimani es va construir poc després. Certament, un casino per a jocs d’atzar podria haver proporcionat una font d’ingressos útil als Grimanis, que, com altres famílies venecianes, s’havien diversificat del comerç i de l’Església als teatres (eren propietaris de diverses).

Si aquí hi va haver un casino aquí el 1700, va ser per feliç accident que, el 1964, l’edifici va continuar la seva connexió amb les cartes, tot i que de caràcter més cerebral, en tornar a casa seva al Circolo del Bridge de Venezia. El club va actualitzar la decoració, no massa destructiva, com resultaria, posant nous pisos, revestint revestiments de paret i aplicant capes de pintura.

L’apartament del segle XVIII s’entra a través d’un vestíbul, separat del saló per dues obertures arquejades. Aquests arcs, com les portes de la sala, estan fets de marbre prim de color marró clar; la pintura s’hauria aplicat al guix alfresco, després engrasada, d’aquí el bon estat de conservació. Aquest va ser un dels pocs elements de la decoració original que va sobreviure intacta. Tot i això, el marró gris pàl·lid de les pilastres que envoltaven la sala, els pessics i els verds dels panells de guix i el blau de la porta havien estat emulsionats. Un cop escollides les capes de pintura, es van revelar els colors originals en un estat de frescor gairebé miraculosa. Aquest esquema sembla ser en l'equivalent venecià de l'estil Directoire de la dècada de 1790, només amb guixos que sembla no haver oblidat del tot el Rococó.

Els mobles del saló van ser dissenyats per l'arquitecte i propietari John Simpson i revestits amb teixits estampats digitalment. © Colin Dutton / Country Picture Picture Library

Mig segle de fumat de cigarrets per part dels jugadors del pont havien convertit el sostre en un marró castanyer; aquest enfosquiment s’ha eliminat. Si alguna vegada s’hagués pintat amb una escena al·legòrica, com sembla probable, l’obra ara es perd. Cameos del que sembla ser Césars ocupen a l’aire lliure. Al segle XIX es van substituir els cameos equivalents a les vores del sostre per imatges del que aleshores era la família que vivia aquí: pare, mare i dos fills.

Segons es va trobar, els pisos havien estat de parquet. Contra tots els consells (per què s’hauria posat el parquet si el pis de sota no estigués perfectament podrit ">

El menjador. Al voltant de les parets, trofeus musicals de mà de garlandes intercanviades. © Colin Dutton / Country Picture Picture Library

Potser l’interior més sorprenent de tots és el menjador. El sòl, amb el seu gran patró de color groc Sienna, proporciona una nota de color, fixada en una sanefa que reflecteix el disseny del sostre. Un segon surt de les portes blaves. Al voltant de les parets, hi ha trofeus de guix modelat, que gairebé tots mostren instruments musicals –amb un bon aprop, en un dels trofeus més petits, a l'arquitectura–, de les garlandes intercanviades. Situat en un marc daurat, la peça central del sostre mostra a Apol·lo envoltat de donzelles al·legòriques, ballant amb un tamborí, escrivint música i bufant una trompeta, mentre els cúpids baixen amb una corona de llorer (presumptament per complementar el que Apol·lo ja porta). L’estil és el de Tiepolo, el probable artista de ser un dels seus alumnes, Costantino Cedini.

A cada costat del sostre hi ha tauletes de putti, que aparentment representen les estacions, tot i que el temps les ha fet massa fosques per llegir.

Sota el sostre, els panells de trams que separen aquesta habitació de l'entresòl daten del segle XIX; Són de fusta plana pintada a trompe-l'oeil, el motiu de les fulles remolí es repeteixen a l'aire lliure. El modern canelobre, comprat a Londres, no es desmunta; per tant, havia de ser transportat des de Londres en un bressol, situat dins d’un tambor metàl·lic. Les portes dobles de la planta baixa eren prou àmplies per rebre-la, però el candelabre no podia entrar per la porta del pis. Afortunadament, era susceptible de ser aprimat en un volum més prim, abans de tornar-lo a obrir, quan es va col·locar a la posició.

El dormitori i el bany dels hostes contenen un antic quadre de decoració pintada. El llit aquí és un cartell de caoba de quatre amb marquesina pintada, drapat en uns pals de seda blava. A les parets hi ha dues pintures que semblaven enormes quan es veien a Londres, però s’ajusten elegantment a una habitació de tanta alçada. Una és una síbila neoclàssica i l’altra representa a Abraham sacrificant Isaac.

Un dels dormitoris. Els pisos de tot el palau estan coberts de terratzo. © Colin Dutton / Country Picture Picture Library

Aviseu-vos: el que mostrem en aquestes pàgines són només algunes de les sales acabades del palau. Es pot preguntar com de difícil va ser, fins i tot, per a un arquitecte de l’experiència del senyor Simpson arribar a aquesta feliç culminació: segurament hi va haver dolor de cor durant el projecte ">

Tot i això, en alguns aspectes, ara és més fàcil comprar a Venècia el que hauria estat el cas fa uns anys. Aleshores, els edificis catalogats estaven exempts d’impostos municipals. Per tant, hi havia pocs estímuls perquè els propietaris venguessin, sempre que poguessin mantenir un nivell mínim de manteniment, de fet, hi ha algun estigma social vinculat. La propietat en venda no tendia a anunciar-se obertament. Un canvi en el sistema tributari ha alliberat el mercat. El dret de l'Estat a comprar qualsevol edifici catalogat al valor declarat (que no sempre reflectia els diners pagats) era un altre desincentiu.

El mercat immobiliari és més transparent que no pas, però no tothom pot veure un aneguet lleig, com ho era el Palazzo Grimani, i va veure la seva transformació. Ara és un dels cignes més serenos de la ciutat.

Palazzo Grimani es deixa via Venice Prestige (020–3356 9667; www.veniceprestige.com)


Categoria:
La Clusaz: destinació alpina plena d’encant tradicional, belles vistes i esquí excel·lent
Una casa perfectament conservada en un antic tram de terra en un dels llocs més bonics de Wiltshire