Principal jardinsRofford Manor: casa abandonada i jardí transformat en un refugi harmoniós

Rofford Manor: casa abandonada i jardí transformat en un refugi harmoniós

Rofford Manor, Oxfordshire Crèdit: Andrew Lawson
  • Primera història

George Plumptre es guanya amb un disseny simpàtic i altament individual que revela gradualment la seva cadena de secrets.

De tant en tant, visito un jardí que ressona a tots els fronts. En les feliços ocasions en què això es produeix, la influència del jardí és tan harmònica que simplement es vol degustar amb plaer. En realitat no importa quina època de l'any visiteu, ja que serà un lloc que no depèn dels moments més destacats estacionals. Les estacions de l'any només afecten el seu aspecte canviant, com un armari ben triat i elegant.

Tampoc dependrà de funcions fantàstiques o impressionants. En lloc d'això, és una composició artesanal formada per un jardí tant domèstic com ornamental, al voltant d'edificis vernaculars i amb vincles perfectes amb els camps del voltant.

Rofford Manor, a prop del petit poble d'Offfordshire, al sud de Little Milton, és un lloc com aquest. La característica masia de grans dimensions amb orígens antics i els seus edificis agrícoles associats han estat teixits junts per un jardí que flueix per tots els costats en una sèrie de tancaments molt variats.

Empedrat al final d'un carril sense sortida i envoltat només de camps oberts i bosc, va ser descobert a principis dels anys vuit pels seus propietaris Jeremy i Hilary Mogford, que buscaven algun lloc a fàcil accés d'Oxford. No estava a la venda, però, sense determinar-ho, han posat una nota a la bústia que deia “si mai penses vendre, aquí hi ha els nostres detalls”. Tornà la resposta: "Com podríeu saber que emigrem al Canadà">

"Ens vam adonar que no podreu veure un altre sostre des de les finestres de dalt", em va dir la senyora Mogford. "Això ho va solucionar." El lloc del jardí actual de tres hectàrees estava pràcticament abandonat i la casa i altres edificis es trobaven en un estat pobre, però el senyor Mogford tenia una visió inicial del que volien i la propietat de la finca / camps del lloc significava que podrien confieu en bulldozing i partint de zero.

La senyora Mogford volia un jardí en el qual no es pogués veure tot alhora, que va donar lloc a un disseny que envolta la casa, revelant varietat a cada torn que complementa les diferents façanes. La manera de veure-la des de l'interior va ser una consideració important, com també seria la fusió amb els prats circumdants i les vistes més llunyanes. Es van establir tancaments per a una pista de tennis i una piscina, i la seva estructura de tanques teulades ara ha arribat a una maduresa de confiança.

En aquesta fase, el Sr i la Sra. Mogford van decidir introduir el dissenyador Michael Balston, aparentment, per planificar el disseny i la plantació per a un nou parell de sanefes que marcés la vista cap al nord. Al final, van passar deu anys abans d’arribar a les fronteres. Durant els anys intervinguts, va crear una sèrie de funcions per a diferents parts del jardí que van desenvolupar els primers esforços dels Mogfords.

Més de 30 anys després, el seu comentari sobre l'obra a Rofford sembla subratllar les qualitats que vaig descobrir: "La nostra associació amb els propietaris d'aquest jardí ha estat una llarga i feliç ... És una relació model que creiem que ha produït el millor possible resultat que es reflecteix en l’harmonia i la bellesa del lloc. ”

La destresa del senyor Balston va ser introduir nous esquemes arquitectònics i de plantació i realitzar modificacions subtils al terreny que tant milloren diferents parts del jardí i es teixen junts per formar un tot detallat i coherent. Un exemple perfecte és la zona immediatament a l'oest de la casa.

"Us ha atret el passeig de la ploma, des d'on una porta de fusta secreta en un mur de maó entra a la zona del nord de la casa"

A això se li donava un dipòsit quadrat d’aigua tancat en un patró de caixa retallada, mirant cap a una pantalla de llimacs plegats que substituïen una paret baixa i una vora. Més enllà de les llimes, va anivellar un terreny aspre en una gespa tancada per un escombrat haha ​​que ara és millorat amb una escultura de l’assistent de Barbara Hepworth, Denis Mitchell.

Els camps esquitxats d’arbres s’allunyen de la boca, però us atreu el passeig de la plorera, des d’on una porta de fusta secreta en una paret de maó es dirigeix ​​cap a la zona del nord de la casa, que potser és la peça de residència del senyor Balston. .

Una visita a Hidcote va ser una inspiració primerenca per als Mogfords i, certament, hi ha alguna cosa emocionant d’Hidcotean sobre la composició de la terrassa pavimentada de davant de la casa (feta especialment àmplia perquè es prengui el sol, tot i estar al costat nord), amb fusta retallada. -tretes gazebos a les cantonades, fins a l'ampla gespa flanquejada per les fronteres tan esperades i una vista memorable emmarcada per teixos retallats i parells de castanyes de cavall indi, Aesculus indica, més enllà.

La plantació té uns colors deliciosos, des de quantitats de diferents al·lis seguits d’una vibrant barreja de plantes perennes de finals d’estiu, fins a un raig grèvol amb petites fulles cruixents retallades en exemplars topiaris, amb grans tambors retallats de la pera ornamental Pyrus calleryana Chanticleer recolzant les fronteres. .

"Una escena fascinant del modernisme, plena de moviment suggerit i constantment tranquil durant tot l'any ..."

Igualment Hidcotean són altres dos detalls. Primer, la visió des d’un seient a la vora de les fronteres que dóna cap a l’oest i mira a través d’una obertura en la teixa teixa a través de camps fins a nous llacs arbrats creats a propòsit el 1996, l’estand dels pollancres llombards em recordava la tomba de Rousseau a Ermenonville. El segon és l’enfilada a la terrassa, que porta des d’una porta d’arc a un teix arquejat, amenitzat amb formes topàries i un canvi de tapissos de color estacional.

D’aquesta festa, s’avança cap al nou jardí de la caixa, on els camins asfaltats s’enfilen entre una caixa retallada en forma de núvol que surt fins a les parets de la casa. Els patrons monocromes de pedra, cúpules de caça i teixos de teixos presenten una escènica i fascinant escenari del modernisme, ple de moviment suggerit i alhora tranquil·lament constant al llarg de l'any quan es veu des de casa.

Una passarel·la de ferro forjat a la paret condueix fins al quart i últim costat, on el generós pati d’entrada de grava, revestit de llimacs, ofereix la benvinguda perfecta i una visió a través de la porta d’entrada de la vista a tot el país obert fins a la llunyana carena. dels Chilterns.

A partir d’aquí, hi ha una última zona del jardí per descobrir més enllà dels graners enrajolats a l’extrem del pati: el jardí amb aigua boca. La combinació de la productivitat modelada amb forma d’aliat i l’arquitectura vernacular circumdant crea una visió de la riquesa embriagadora. Els camins que divideixen els llits de luxosa kale, espinacs i cavolo nero estan forrats amb pomes i peres baixes, amb altres varietats que cobreixen el port central.

Va ser aquí quan em vaig trobar amb la persona clau de la història del jardí: Jon Huson, el jardiner que va arribar fa més de 20 anys de jove, quan no pensaven que hi hauria prou feina per mantenir-lo ocupat.

La productivitat es completa amb un hivernacle desbordat, marcs freds farcits de moniatos i un hort mixt, però la subtilesa integrada del jardí es mostra millor per la seva última sorpresa. Des d’un cantó de l’hort, una porta s’endinsa en el jardí en miniatura de les prunes, on a la tardor s’entrenen diferents prunes en un marc corbat darrere d’un banc de dàlies i hi ha un llit elevat de pedra per a les herbes.

Un cop aquí, de sobte t’adones que el camí ens remunta a la gespa i a l’escultura de Mitchell i que has arribat al cercle complet per tornar al teu punt de partida.

Fa uns anys, la senyora Mogford i el senyor Huson van decidir que la seva paraula clau per desenvolupar el jardí seria “millor, no més gran”. Cada any, a finals de tardor, fan una volta i analitzen cada àrea amb la pregunta "com pot ser que això sigui millor">

Potser, el més important de tot, és un jardí que, malgrat la riquesa que té, aconsegueix aquesta qualitat evasiva, en primer lloc, un lloc de tranquil·litat, en harmonia amb el seu entorn i amb la gent afortunada de viure aquí. o per participar-hi.

George Plumptre és el director executiu del National Garden Scheme. S'acaba de publicar la nova edició del seu llibre 'The English Country House Garden'. Per comprar una còpia per un preu especial de 14, 99 £, inclòs UK p & p (RRP 18, 99 £), els lectors Country Life haurien de trucar al telèfon 01903 828503 i cotitzar el codi d'oferta QPG514.


Categoria:
Rosamund Young: Somiant amb una casa rural amb un camp? Després, troba el teu camp i fes-ho
Ardgowan House: una supervivència "gairebé miraculosa" amb una història fascinant